Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Sociálna poisťovňa minimálne penzie pre všetkých v januári a februári nevie vyplatiť, tvrdí Vážny

Ľubomír Vážny Zobraziť galériu (3)
Ľubomír Vážny (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa nevie vyplatiť vyššie minimálne dôchodky v januári alebo februári budúceho roka tak, ako to od nej žiada predseda SNS Andrej Danko. Na rokovaní parlamentného sociálneho výboru preto poslanec za Smer-SD Ľubomír Vážny, ktorý je súčasne šéfom Sociálnej poisťovne, predložil pozmeňujúci návrh, aby mala poisťovňa čas na priznanie vyšších minimálnych penzií do konca októbra budúceho roka.

"Novela zákona bola od začiatku postavená zle," povedal Vážny. Sociálna poisťovňa podľa neho bude musieť "došetriť" údaje o približne 160 tisíc penzistoch, ktorí majú mať nárok na vyšší minimálny dôchodok. Sociálny výbor však jeho pozmeňujúci návrh neschválil.

"Zákonodarca stavia Sociálnu poisťovňu do termínov, ktoré sú nesplniteľné," zdôraznil Vážny. Podľa neho vyplatenie vyšších minimálnych dôchodkov nie je problémom z hľadiska financií, keďže potrebných 150 miliónov eur poisťovni na tento účel príde zo štátneho rozpočtu.

Poisťovňa však potrebuje viac času na prehodnotenie výšky minimálnych penzií a na úpravu informačných systémov. "Musíme osloviť 160 tisíc dôchodcov, aby nám potvrdili údaje," povedal Vážny. Ak by mala poisťovňa podľa neho prehodnotiť nárok na vyšší minimálny dôchodok u všetkých dotknutých penzistov, musela by prijať 175 ľudí, ktorí by pracovali 10 hodín denne.

Kuciaňová reaguje na návrh Vážneho

"Je mi osobne veľmi ľúto, že Sociálna poisťovňa nie je tak pripravená, aby to dokázala realizovať," reagovala na návrh Vážneho poslankyňa za SNS Magdaléna Kuciaňová. Podľa nej je však aktuálna výška minimálnych dôchodkov "až na výsmech". Zdôraznila, že šéf Sociálnej poisťovne bude musieť hľadať medzery a rezervy tak, aby vykonanie novely zákona zabezpečil. "Môže nastať isté omeškanie, mesiac, dva, ale aby sa lehota presunula až na október, to je príliš neskoro," dodala.

Magdaléna Kuciaňová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Sociálna poisťovňa vynaloží maximálne úsilie, aby sme to stihli v lehote 60 dní v zmysle zákona od účinnosti novely, teda 60 dní od 1. januára 2020," povedal Vážny po rokovaní výboru. Prehodnotenie nároku na minimálny dôchodok však podľa neho v tejto lehote nebude možné u všetkých dotknutých penzistov. "Zákon platí a bude účinný, čiže všetci, ktorí majú nárok, dostanú od 1. januára 2020 doplatený vyšší minimálny dôchodok," uviedol.

Ak Richter nevyplatí vyššie minimálne penzie, podľa Danka môže ísť o trestný čin

Ak šéf Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny bude ako nominant strany Smer-SD blokovať vyplácanie vyšších minimálnych dôchodkov, minister práce a sociálnych vecí Ján Richter bude mať problém s dôverou od Slovenskej národnej strany (SNS). Na utorkovej tlačovej besede to povedal šéf národniarov Andrej Danko. "Odkazujem Jánovi Richterovi, nech veľmi rýchlo v Sociálnej poisťovni začnú hľadať adresy, databázy a spôsob riešenia minimálneho dôchodku," povedal. Podľa neho ide o "absolútny politický boj a sme v situácii, že takto ničia našu prácu". Zdôraznil, že nedovolí aby "nejaký Richter" ničil prácu SNS. "Ak nebudú vyplatené tieto dôchodky, podľa mňa sa dopustia aj trestných činov," povedal Danko.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (3)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Od začiatku budúceho roka sa zmení systém výpočtu minimálneho dôchodku. Podľa novely zákona o sociálnom poistení od poslancov za SNS sa minimálne dôchodky namiesto životného minima naviažu na priemernú mzdu na Slovensku. Základná minimálna penzia po získaní 30 rokov dôchodkového poistenia tak bude od roku 2020 dosahovať 33 % z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. V budúcom roku tak minimálny dôchodok pri 30 rokoch poistenia dosiahne 334,30 eura.

V tomto roku pritom minimálna penzia pri 30 rokoch dôchodkového poistenia dosahuje 136 % zo sumy životného minima, teda 278,90 eura. Pri získaní viac ako 30 rokov a menej ako 40 rokov dôchodkového poistenia sa základný minimálny dôchodok bude zvyšovať za každý rok o 2 % zo sumy životného minima a pri 40 a viac rokoch dôchodkového poistenia za každý rok o 3 % zo sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Dve percentá zo sumy životného minima pritom v súčasnosti predstavujú 4,2 eura a tri percentá 6,3 eura.

Novela zákona bude platiť už od januára, Vážny varoval pred ťažkosťami realizácie

Pôvodne sa mali minimálne penzie naviazať na priemernú mzdu až od 1. januára 2021. Poslankyňa NR SR za SNS Magdaléna Kuciaňová však uspela s pozmeňujúcim návrhom, aby sa nové nastavenie súm minimálnych dôchodkov zaviedlo už od 1. januára budúceho roka. Poukázala na sociálny aspekt novely zákona z hľadiska osôb, ktoré pracovali pred rokom 1989. "Nie často mohli objektívne ovplyvniť svoju výšku odvodov," zdôraznila. Poslanec NR SR za Smer-SD Ľubomír Vážny, ktorý je súčasne generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne, pritom ešte pred októbrovým hlasovaním neúspešne upozornil na to, že novelu zákona nie je možné technicky zrealizovať od začiatku budúceho roka. "Vecne a technicky to nie je možné, ledva to budeme vedieť zrealizovať od roku 2021," povedal.

Minimálny dôchodok sa na Slovensku zaviedol od júla 2015. Podmienkou pre nárok na minimálny dôchodok je získanie najmenej 30 kvalifikovaných rokov dôchodkového poistenia. Pre ľudí, ktorí počas života nadobudli 30 rokov dôchodkového poistenia, minimálny dôchodok dosahuje 136 % zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 278,90 eura. Suma minimálnej penzie sa zvyšuje za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body a od 40 rokov o 3 percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia minimálna penzia v tomto roku predstavuje 352,80 eura.

Viac o téme: Sociálna poisťovňaĽubomír VážnyAndrej DankoMinimálne penzie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu