Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čaputová navštívila Martin, pripomenula si aj výročie Martinskej deklarácie

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová kladie veniec k pamätnej tabuli Martinskej deklarácie v Martine
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová kladie veniec k pamätnej tabuli Martinskej deklarácie v Martine (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

MARTIN - Stretnutím s primátorom Jánom Dankom v priestoroch martinskej radnice začala svoj dnešný regionálny výjazd v Martine prezidentka Zuzana Čaputová. Položením venca k pamätnej tabuli si zas pripomenula 101. výročie podpísania Martinskej deklarácie. Program prezidentky pokračuje návštevou Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) a popoludní Čaputovú očakávajú v martinskej univerzitnej nemocnici.

Prezidentku čakalo krátko pred desiatou hodinou pred budovou mestského úradu niekoľko desiatok Martinčanov. Martinský primátor prezidentke priblížil dianie v meste a posťažoval sa na odliv predovšetkým mladých ľudí. Martinu hrozí, že o niekoľko rokov klesne počet obyvateľov pod 50-tisíc. V rozhovore prišla reč aj na aktuálne problémy samosprávy súvisiace s očakávaným poklesom príjmov z podielových daní na budúci rok.

Čaputovej kroky potom v sprievode primátora viedli k pamätnej budove banky, kde je umiestnená pamätná tabuľa Martinskej deklarácie. Položením vencov si prezidentka pripomenula podpísanie Deklarácie slovenského národa, ktorej 101. výročie pripadá na zajtrajší deň.

"Bol to jeden z prvých štátotvorných aktov, ktorým sa slovenský národ rozhodol deklarovať rozviazanie spod uhorskej nadvlády. Bol to akt, ktorý prvý smeroval k vzniku spoločnej Československej republiky, hoci formálne vznikla dva dni predtým. Myslím si, že je to významný bod v slovenských dejinách," povedala Čaputová pre médiá.

Prezidentkin program pokračuje návštevou Jesseniovej lekárskej fakulty UK, ktorá sa ako jediná z trinástich fakúlt UK nachádza mimo Bratislavy. Popoludní očakávajú Čaputovú v univerzitnej nemocnici, kde by si mala pozrieť detskú jednotku intenzívnej starostlivosti a oddelenie intervenčnej rádiologie. Prezidentská návšteva v Martine sa skončí na Národnom cintoríne položením kytice k hrobu Milana Hodžu.

Viac o téme: PrezidentkaMartinSlovenskoZuzana ČaputováMartinská deklarácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu