Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jankovskej sa to začína postupne rúcať: Prišla o bezpečnostnú previerku, politici reagujú

Na to, že Jankovská prišla o previerku reagujú Zobraziť galériu (4)
Na to, že Jankovská prišla o previerku reagujú (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel, Vlado Benko Jr. , SITA/Prezidentská kancelária, )

BRATISLAVA - Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti a sudkyňa Monika Jankovská stratila bezpečnostnú previerku. Rozhodol o tom výbor na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Na túto správu už medzičasom zareagovali niektorí politickí predstavitelia.

Podnet na kontrolný výbor podala nová strana Za ľudí. Na sociálnej sieti o strate previerky informoval podpredseda hnutia Juraj Šeliga. "Pred pár dňami sme podali podnet na osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti NBÚ, aby preskúmal bezpečnostnú previerku Moniky Jankovskej. Monika Jankovská aj vzhľadom na svoju históriu s Mariánom Kočnerom a podozrenia, ktoré vyplávali na povrch nemala nikdy získať bezpečnostnú previerku," uvádza Šeliga.

Šeliga zverejnil aj list z výboru
Zobraziť galériu (4)
Šeliga zverejnil aj list z výboru  (Zdroj: facebook/juraj šeliga)

O strate previerky sa Šeliga dozvedel z listu z výboru. "Dnes sme dostali informáciu, že Monika Jankovská stiahla svoj súhlas na vykonanie bezpečnostnej previerky, tým de facto stratila bezpečnostnú previerku a zamedzila prešetrovaniu zo strany Národného bezpečnostného úradu. Monika Jankovská sa zľakla preverovania bezpečnostných orgánov a tak rýchlo stiahla súhlas s vykonaním previerky," myslí si Šeliga.

O strate previerky na sociálnej sieti rovnako informoval aj bývalý prezident a predseda Za ľudí Andrej Kiska. "Ona ju nemala nikdy získať vzhľadom na svoju históriu s Mariánom Kočnerom a podozrenia, ktoré vyplávali na povrch," skonštatoval Kiska.

Reakcie z politických kruhov

Na aktuálne odňatie bezpečnostnej previerky reagovala mimoparlamentná koalícia PS/Spolu. "Monika Jankovská v prvom rade nikdy nemala dostať bezpečnostnú previerku pre kontakty s Kočnerom. Nemala byť ani štátnou tajomníčkou. To však už v tejto chvíli nie je podstatné. Musíme sa sústrediť na to, aby takíto ľudia po februári 2020 už nikdy viac nezastávali politické posty," uviedlo tlačové oddelenie spomínanej koalície.

Mimoparlamentná opozícia tvrdí, že Jankovská sa nikdy nemala stať tajomníčkou
Zobraziť galériu (4)
Mimoparlamentná opozícia tvrdí, že Jankovská sa nikdy nemala stať tajomníčkou  (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Terajšia hlava štátu Zuzana Čaputová odmietla komentovať súčasné dianie v oblasti súdnictva a osoby Moniky Jankovskej. Na Jankovskej krok reaguje aj strana Sme rodina. "Konanie pani Jankovskej je logické. Vyhla sa tým škandálu, že by neprešla," popísal situáciu predseda hnutia Boris Kollár.

K situácii sa vyjadrila aj Demokratická strana, v ktorej sa už usídlili odídenci zo SaS. "Bývalá štátna tajomníčka a sudkyňa Monika Jankovská čelí dôvodnému podozreniu zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, brania úplatku a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Tieto podozrenia vyplývajú z jej údajnej komunikácie s Mariánom Kočnerom. Tým, že pani Jankovská nedala súhlas na preskúmanie jej bezpečnostnej previerky, o bezpečnostnú previerku automaticky prišla. Nechcem špekulovať o dôvodoch, ale domnievam sa, že práve to, aby sa bezpečnostné zložky nezaoberali napríklad jej majetkovými pomermi a ďalšími skutočnosťami, ju viedlo k tomuto postupu," tvrdí v stanovisku predseda Demokratickej strany Michal Kravčík.

Viac o téme: Bezpečnostná previerka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu