Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nová obžaloba Kotlebu je už na súde: Propagácia nacizmu, spis má viac ako 2000 strán

Marian Kotleba Zobraziť galériu (2)
Marian Kotleba (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Spisový materiál k novej obžalobe na predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu, ktorá bola podaná na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) v pondelok (28. 10.), má viac ako 2000 strán. Povedala to v utorok hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Ako objasnila, obžaloba napadla do senátu 2T v Pezinku a teda nie na pracovisko ŠTS v Banskej Bystrici. Bola pridelená zákonnému sudcovi, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe v zmysle Trestného poriadku.

Sympatie k k rasistickej ideológii

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal 28. októbra obžalobu na Mariana K., obvineného z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd," informovala v pondelok hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Ako priblížila, skutok sa stal v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Marian K. odovzdal takmer pred 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1488 eur.

Nová obžaloba Kotlebu je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Číslo 1488

"Pričom číslo 1488 je známe a používané v symbolike extrémistov, a je spojením čísel 14 (14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu) a 88 (ôsmym písmenom v abecede je H, pričom HH je skrátený tvar nacistického pozdravu 'Heil Hitler!'), čím verejne a na mieste verejnosti prístupnom najmä používaním hesiel prejavoval sympatie k rasistickej a (neo)nacistickej ideológii," dodala ďalej hovorkyňa.

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR v júli zamietol sťažnosť prokurátora ÚŠP voči rozhodnutiu ŠTS v Pezinku, ktorý na jeseň minulého roka už raz zamietol obžalobu na predsedu ĽSNS v kauze šekov pre chudobných. NS SR sa vtedy stotožnil s názorom súdu prvého stupňa, pokiaľ ide o procesné pochybenie týkajúce sa porušenia obhajobných práv obvineného.

Viac o téme: SpisObžalobaPezinokĽSNSMarian KotlebaŠpecializovaný trestný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu