Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Opozícia vyzbierala podpisy, pokúsia sa odvolať Glváča: Situáciu rieši aj vedenie Smeru

Martin Glváč Zobraziť galériu (2)
Martin Glváč (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičné hnutie OĽaNO odovzdalo v piatok popoludní do podateľne Národnej rady (NR) SR dostatok podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chcú odvolať Martina Glváča (Smer-SD) z funkcie podpredsedu NR SR. Dôvodom je jeho údajná komunikácia s Marianom K., ktorý je obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) má v zmysle rokovacieho poriadku zvolať schôdzu do siedmich dní od odovzdania podpisov.

Situácia okolo Glváča sa podľa Jarjabka rieši vo vedení Smeru-SD. Podľa svojich slov nevie, čo by urobil na Glváčovom mieste, pretože nie je v jeho situácii. Z hľadiska morálky to nechcel komentovať. "Pre mňa je dôležitý pragmatizmus. Ak sa niečo udialo, orgány činné v trestnom konaní povedia áno a vtedy platí - padni komu padni. Ale hovoriť o morálke z hľadiska médií sa mi dnes zdá trochu prisilné," povedal a poukázal na prezumpciu neviny. O tom, kto bude na kandidačnej listine Smeru-SD do volieb, podľa svojich slov nevie, keďže nie je členom predsedníctva.

Predseda opozičného Sme rodina Boris Kollár by sa podľa svojich slov na Glváčovom mieste necítil veľmi príjemne. "Rovnako ako opozícia sme sa pridali a podpísali sme iniciovanie mimoriadnej schôdze," povedal. Vysvetlil, že budú chcieť vyvolať tlak na stranu Smer-SD, aby situáciu vyriešila. Sme rodina sa však podľa jeho slov nepridá k "bojkotovaniu" diskusie v pléne, pokiaľ bude schôdzu viesť Glváč. "To, že budeme útočiť na Glváča faktickými poznámkami a znemožňovať rokovanie parlamentu, ja si myslím, že to nie je správna cesta. My sme pragmatici," zdôraznil.

Martin Glváč
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Eduard Heger priblížil, že zo strany opozície nejde o nejakú formu bojkotu, ale o opakované výzvy, aby Glváč odišiel z pozície podpredsedu parlamentu. Rovnako to vidí poslankyňa SaS Jana Cigániková. Pokiaľ bude aj naďalej viesť schôdzu, plánujú ho opätovne v rámci diskusie vyzývať na odchod.

Opozícia chce iniciovať aj zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na odvolanie Glváča z funkcie podpredsedu. Dôvodom je jeho údajná komunikácia s Marianom K., ktorý je v súčasnosti obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Glváč komunikáciu odmieta, s Marianom K. sa podľa svojich slov od roku 2012 nestretol.

Viac o téme: KomunikáciaOpozíciaMimoriadna schôdzaSmer-SDMartin Glváč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu