Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Komunikácia Glváč Kočner môže skoliť ďalšiu hlavu! Simon chce jasné vysvetlenie od Bugára, čo uniklo

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA – Predseda Maďarského fóra Zsolt Simon vyzval Bélu Bugára, aby vysvetlil komunikáciu s Marianom Kočnerom, ktorý čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Ako povedal na dnešnej tlačovej besede, Kočner totiž vedel, aké rozhodnutia a kedy prijme Bugárova strana Most-Híd. Podľa Simona to vyplýva to z komunikácie cez aplikáciu Viber, ktorú tento týždeň zverejnil líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič.

Simon pripomenul, že podľa zverejnenej komunikácie si mal Marian K. písať so súčasným podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom (Smer-SD) tesne po parlamentných voľbách v roku 2016. Marian K. mal napísať, že vládu podľa neho zostavia Most-Híd, SNS, Smer-SD a odídenci zo Siete. Simon bol v tom čase podpredsedom Mosta-Híd, preto sa cíti byť podľa svojich slov podvedený a oklamaný. "Je fakt, že 7. marca 2016 ešte Most preferoval zostavenie pravicovej vlády, o týždeň nato, ako písal Marian K. túto SMS, Most zmenil rétoriku a išiel rokovať s Ficom," vyhlásil Simon na štvrtkovej tlačovej konferencii.

„Zarazila ma komunikácia medzi Marianom K. a Martinom Glváčom, v ktorej som sa dočítal, že sa tam rozpráva aj o strane Most-Híd, ktorej som bol kedysi členom. Cítim sa byť preto podvedený a oklamaný. Ako je možné, že Marian K. vedel, kedy a aké rozhodnutia padnú pre stranu Most-Híd? Dokončili dopredu dohodnutý scenár?“ pýta sa Simon. Strana Most-Híd a Béla Bugár podľa neho konali v zhode so záujmami Mariana Kočnera. „Vyzývam preto aj členov Mostu na regionálnej úrovni, ktorí doposiaľ o tom nevedeli, aby opustili túto stranu. Ste len figúrkami v rukách Mariana K.,“ dodal Simon.

Topky.sk informovali, že Bugár sa krátko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej stretol na Maldivách s Kočnerom. Keď sa informácie dostali na verejnosť, tvrdil, že sa len pozdravili.  Marian Kočner sa mal taktiež prostredníctvom Threemy pochváliť Alene Zsuzsovej, že s predsedom Mosta-Híd raňajkoval. Bugár priznal, že o Marianovi Kočnerovi vedel. „Áno, je pravda, že sme sa videli v štvrtý deň našej dovolenky v reštaurácii. Videli sme sa aj s ďalšími ľuďmi zo Slovenska, napríklad s exmanželkou pána Drobu. Náhoda je blbec.“ Na otázku, či sa rozprávali, odpovedal „pozdravili sme sa“.

Podľa poslanca by mal Most-Híd vysvetliť aj komunikáciu medzi Marianom K. a Alenou Zs. z marca 2018, v čase, keď sa rokovalo o zostavení novej vlády. Simon vyzval aj členov Mosta-Híd. "Pokiaľ ste o tomto nevedeli, odíťte zo strany, boli ste podvedení," povedal.

Érsek reagoval na Simonove slová

Minister dopravy a člen predsedníctva Mosta-Híd Árpád Érsek reagoval na Simonove slová s tým, že nevedel o žiadnej dohode so Smerom-SD pri zostavovaní vlády v roku 2016. Érseka podľa jeho slov prekvapujú tieto informácie, neregistroval, že by vopred existoval plán na zostavenie tejto koalície. Matovič má podozrenie, že si mal Marian K. vymenovať svojho človeka na post zástupcu riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS), pričom o tom vedel aj Glváč. Matovič upozornil aj na ďalšie kauzy vyplývajúce z komunikácie.

Glváč Matovičove tvrdenia odmieta, podal pre ne aj trestné oznámenie. Tvrdí, že líder OĽaNO pácha trestnú činnosť, ak zverejňuje jeho údajnú komunikáciu. Trvá na tom, že sa s Marianom K. nestretol od roku 2012. Premiér a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini už uviedol, že komunikáciou sa budú v strane zaoberať.

Viac o téme: Igor MatovičZsolt SimonBéla BugárMos-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu