Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zdravotníctvo sa dofinancuje 90 miliónmi eur, ceny liekov sa budú určovať po novom

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (3)
Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Kancelária prezidentky SR)

BRATISLAVA - Zdravotníctvo sa v tomto roku dofinancuje sumou 90 miliónov eur. Vyplýva to z novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorú v piatok (18. 10.) podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Novela, ktorú tiež minulý týždeň odsúhlasil parlament, prináša zvýšenie platby za poistencov štátu na päť percent do konca roka. Zdravotníctvo sa tak dofinancuje o 90 miliónov eur.

Na tomto kroku sa dohodli ministerstvá zdravotníctva a financií. Podľa rezortu financií je dohodnutá suma výsledkom rokovaní a sú v nej zohľadnené všetky reálne požiadavky a zároveň možnosti rozpočtu verejnej správy.

"Na základe hospodárskej situácie, skutočných a prognózovaných príjmov v sektore verejného zdravotného poistenia na rok 2019, dochádza k úprave percentuálnej sadzby za poistencov štátu. Percento sadzby sa stanovuje vzhľadom na potreby dodatočného dofinancovania sektora podľa vývoja ekonomiky a aktualizovanej prognózy na rok 2019," zdôvodnil navrhovateľ Štefan Zelník (SNS).

"Ponúkla som pánovi ministrovi financií, že zoberieme z našej rozpočtovej kapitoly ministerstva zdravotníctva až šesť miliónov eur, čiže nebudú odmeny, nebude nič a vyskladáme sa na 90 miliónov. Ale viem, že aj ostatné ministerstvá sa na toto skladajú," dodala šéfka rezortu zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) po nedávnom rokovaní parlamentného zdravotníckeho výboru k téme dofinancovania.

Andrea Kalavská
Zobraziť galériu (3)
Andrea Kalavská  (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

Ceny liekov sa na Slovensku majú určovať po novom

Ceny liekov sa na Slovensku majú určovať po novom. Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala v piatok (18. 10.) novelu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorou sa má dosiahnuť lepšie dodržiavanie pravidiel pri prepočtoch cien. Úprava legislatívy by mala priniesť ročnú úsporu vo výške najmenej troch miliónov eur. Právnu úpravu minulý týždeň schválili poslanci Národnej rady SR.

Ceny liekov na Slovensku sa už dlhodobo určujú ako podiel troch najlacnejších variantov spomedzi európskych krajín. Pravidlo sa však podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR niektoré farmaceutické spoločnosti snažili obchádzať tým, že do krajiny dodávali jedinečné veľkosti balení liekov a nebolo možné k nim dohľadať ceny v zahraničí.

Zdravotníctvo sa dofinancuje 90
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Príkladom má byť liek, ktorý sa predáva v slovenských lekárňach len ako 100-tabletové balenie. Nové referencovanie sa očakáva len pre niektoré lieky. Jeho cieľom je podľa MZ SR zlepšenie pravidiel pri porovnávaní cien rovnakého lieku v iných európskych krajinách. Doteraz sa pri takzvanom referencovaní porovnávali iba ceny identických veľkostí balenia lieku. Zákon má byť účinný od 1. januára 2020.

Viac o téme: ZdravotníctvoDofinancovanieZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu