Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Premiér sa bude pýtať na zmeny zákonov predsedníčky Súdnej rady aj Čižnára

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) sa bude pýtať ministrov, predsedníčky Súdnej rady SR Lenky Praženkovej i generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, či treba meniť legislatívu vzhľadom na aktuálnu situáciu. Je pripravený konať okamžite. Zopakoval tak svoje stanovisko, že ak prokuratúre a súdnictvu chýbajú zákonné nástroje na efektívne očistenie sa, vláda je pripravená pomôcť.

"Ak sú nejaké návrhy, ktoré môžu zlepšiť túto situáciu, požiadam príslušných rezortných kolegov, ktorých sa dotyčné zákony týkajú, aby sa týmito zmenami zaoberali a potom ma aj prišli informovať, či ich považujú za správne a my ich môžeme vo vláde schváliť aj v zrýchlenom legislatívnom konaní," reagoval premiér na lídra mimoparlamentnej strany Spolu-OD Miroslava Beblavého. Ten avizoval prípravu zákonov, ktoré majú obmedziť moc finančných skupín v zdravotníctve, ale aj v médiách.

Premiér doplnil, že Beblavý sa nemá hrať na spasiteľa, nakoľko kauza Gorila je súčasťou jeho života. "Mňa dnes zaujíma, či predsedníčka Súdnej rady žiada odo mňa, aby sme zmenili zákon tak, aby mohla skôr dočasne pozbaviť funkcie nejakú sudkyňu, či generálny prokurátor povie, že potrebuje zmeniť zákon tak, aby čo najskôr mohol pozastaviť činnosť nejakému prokurátorovi, keď jemu samému nedochádza, že by tak mal urobiť, už len zo zdravého rozumu a z nejakej morálky. To sú veci, ktoré sú dnes akútne," povedal aj na margo zverejnenej nahrávky rozhovoru medzi Marianom Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom.

Viaceré redakcie slovenských médií dostali mailom odkaz na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Skupina Penta, ktorej spolumajiteľ Jaroslav Haščák má byť jedným z aktérov na nahrávke, už avizovala, že podá v tejto súvislosti trestné oznámenie. Penta autenticitu nahrávky spochybňuje. Spis Gorila má zachytávať rozhovor medzi Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Nahrávku Gorily našla polícia v decembri 2018 v dome podnikateľa Mariana Kočnera. Jej autenticitu potvrdil pre viaceré médiá odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica.

Viac o téme: Smer-SDPeter PellegriniSúdna rada SRJaromír Čižnáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu