Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Premiér Pellegrini zablahoželal Sebastianovi Kurzovi, teší sa na ďalšiu spoluprácu

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP/Michael Gruber)

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) zablahoželal predsedovi Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastianovi Kurzovi k víťazstvu v predčasných parlamentných voľbách v Rakúsku.

"Teším sa na ďalšiu výbornú spoluprácu medzi našimi krajinami v bilaterálnej oblasti aj na európskej úrovni," tlmočila premiérov pozdrav jeho hovorkyňa Patrícia Macíková. V predčasných parlamentných voľbách v Rakúsku zvíťazila Rakúska ľudová strana (ÖVP) bývalého kancelára Sebastiana Kurza so ziskom 37 percent hlasov. Vyplýva to z prvého exit pollu, ktorý pre spravodajskú televíziu OE24 vypracoval inštitút verejnej mienky Research Affairs.

Predbežné výsledky potvrdzujú aj údaje inštitútu ARGE, ktorý zverejnila agentúra APA. Kurzova ÖVP si podľa neho oproti parlamentným voľbám z roku 2017 polepšila o 5,7 percentuálneho bodu a dosiahla 37,2 percenta hlasov. V Národnej rade by tak získala 70 mandátov.

Český premiér Babiš tiež zagratuloval Kurzovi k víťazstvu

Český premiér Andrej Babiš zagratuloval bývalému kancelárovi a predsedovi Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastianovi Kurzovi k víťazstvu v nedeľňajších parlamentných voľbách. "Gratulujem Sebastianovi Kurzovi k víťazstvu v rakúskych parlamentných voľbách a prajem veľa zdaru pri zostavovaní novej vlády! Rakúsko je naším blízkym partnerom a ja sa už teším na pokračovanie našej spolupráce," napísal Babiš na Twitteri.

Viac o téme: VoľbyVíťazstvoBlahoželaniePeter PellegriniSebastian Kurz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu