Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Strana Za ľudí si zvolila svojho predsedu: Kiska na sneme v Košiciach dostal ponuku od PS/Spolu

Andrej Kiska, Miroslav Beblavý a Michal Truban
Andrej Kiska, Miroslav Beblavý a Michal Truban (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Koalícia Progresívne Slovensko (PS)-Spolu ponúka novovzniknutej strane Za ľudí rokovanie o predvolebnej spolupráci a uzatvorenie koaličnej dohody. Na sobotňajšom ustanovujúcom sneme strany Za ľudí v Košiciach to uviedol predseda Spolu-OD Miroslav Beblavý.

Opätovnú ponuku na spoluprácu zdôvodnil tým, že dôležitejšie ako súčet opozičných percent bude v nasledujúcich voľbách to, aby mandát zostaviť vládu dostal subjekt, ktorý reprezentuje skutočnú zmenu k lepšiemu. "Pridajte sa do koalície. Sme pripravení v najkratšom možnom čase sa stretnúť, rokovať, predložiť strane Za ľudí naše predstavy a vypočuť si tie vaše," vyzval Beblavý na sneme, na ktorom si členovia strany Za ľudí volia svojho predsedu, podpredsedov a členov predsedníctva.

Rovnako schvaľujú aj volebný program strany, s ktorým pôjdu do budúcoročných parlamentných volieb. Mimoparlamentnú stranu, ktorej lídrom je exprezident Andrej Kiska, zaregistrovalo Ministerstvo vnútra SR 2. septembra.

Predsedom strany Za ľudí sa stal Kiska

Predsedom mimoparlamentnej politickej strany Za ľudí sa jednohlasne stal Andrej Kiska. Podpredsedami strany budú Veronika Remišová, Jana Žitňanská, Juraj Šeliga, Vladimír Ledecký a Michal Luciak.

"Ustanovujúci snem sa niesol v skutočne výbornej atmosfére. Každý prieskum ukazuje náš nárast. Som presvedčený, že do parlamentu vstúpime ako silná strana s dvojciferným výsledkom. Naša krajina stojí pred inou úlohou, a to je po viac ako 12 rokoch vlády strany Smer-SD zobrať krajinu naspäť a vrátiť ju ľuďom. Som presvedčeným optimistom, že to dáme," uviedol na tlačovej konferencii pred novinármi Kiska.

"Dal som osobný verejný sľub, že spravím všetko, čo je v mojich silách, aby som ako bývalý prezident našej krajiny spojil, spájal a vytvoril podmienky na spoluprácu všetkých opozičných demokratických strán, koalície Progresívne Slovensko (PS)-Spolu, SaS, OĽaNO, KDH a našej strany," zdôraznil Kiska.

Zároveň predstavil i základný programový dokument strany. "Pracovalo na ňom 17 odborných skupín, viac ako 100 odborníkov a bolo pripravených 500 strán návrhov a opatrení. Tento základný programový dokument sme ukázali našim členom a poprosili sme ich, aby aj oni do toho vniesli svoje know-how, aby sme spojili svoje sily a náš program bol skutočne programom pre ľudí, za ľudí a programom, s ktorým budeme úspešní v parlamentných voľbách," dodal Kiska.

Strana chce v prípade úspechu vo voľbách podľa jeho slov prispieť k zmierneniu dosahov možnej ekonomickej krízy, zmeniť volebný systém tak, aby mali v parlamente zastúpenie všetky regióny a tiež zmeniť financovanie samospráv.

Viac o téme: Miroslav BeblavýAndrej KiskaPSSpoluMichal TrubanZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu