Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nezaradení poslanci z PS-Spolu majú pri podpore reformy nemocníc dve podmienky

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Nezaradení poslanci Národnej rady SR, ktorí pôsobia v koalícii mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko-Spolu, ešte nie sú rozhodnutí, či podporia vládou schválenú reformu nemocníc. Rozhodnú sa, keď plán stratifikácie uvidia vo finálnej podobe a keď budú poznať presný plán realizácie. Podporu podmieňujú dvomi podmienkami. Koalícia PS-Spolu to napísala vo svojom stanovisku.

"Za reformu nesie zodpovednosť Smer, preto sme dali ministerke dve podmienky, za ktorých si vieme podporu návrhu predstaviť," uvádzajú. Prvá podmienka je, aby návrh podporil aj Smer-SD, ktorý ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú nominoval. Žiadajú tiež, aby sa vyhlášky, ktorými sa reforma má implementovať, presunuli až na budúcu vládu. To by malo podľa koalície neparlamentných strán zabrániť politizácii témy.

Zoskupenie dodáva, že podporuje kroky a opatrenia vedúce k vyššej efektivite nemocníc, lepšej starostlivosti o pacientov a zvýšeniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Hovorí o potrebe profesionálneho a odpolitizovaného vedenia nemocníc, dôslednejšom dohľade a rozpočtových obmedzeniach. Vláda v piatok odobrila zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý prináša reformu slovenských nemocníc.

Po rokovaní kabinetu to potvrdil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že reforma je naplánovaná na niekoľko volebných období. Zmyslom navrhovanej právnej úpravy je, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy najmä invazívnych a operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na ich poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa zabezpečí lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Viac o téme: KoalíciaNR SRProgresívne Slovensko-Spolu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu