Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

OĽaNO v parlamente podporí stratifikáciu: Podmienkou je stanovenie maximálnych čakacích lehôt

Marek Krajčí
Marek Krajčí (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Hnutie OĽaNO v parlamente podporí stratifikáciu nemocníc, ak ministerstvo zdravotníctva v zákone zadefinuje maximálne čakacie lehoty. Informoval o tom v stredu na brífingu podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo a tieňový minister zdravotníctva za OĽaNO Marek Krajčí.

"Naše hnutie od začiatku informovalo, že reforma nemocničnej siete na Slovensku je nevyhnutná. Už pri kreovaní celého návrhu zákona som opakovane upozorňoval, že v návrhu zákona chýba okrem zadefinovanej geografickej dostupnosti aj časový nárok pacienta liečbu," povedal Krajčí. Ako uviedol, pri schválení stratifikácie by sa pacientom mohlo stať, že by im hrozili dlhšie čakacie lehoty. "V procese stratifikácie by nemocnice nemali mať len práva odzmluvniť poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ale zároveň by mali mať aj povinnosti, na základe ktorých by garantovali dostupnú zdravotnú starostlivosť," konštatoval Krajčí.

Ako dodal, od začiatku naliehal, aby ministerstvo zadefinovalo maximálne čakacie lehoty na liečbu jednotlivých ochorení a operácií, ktoré budú stratifikáciou presúvané do nemocníc vyššieho typu. "Som rád, že v pondelok pani ministerka definitívne uznala argumenty a rozhodla sa maximálne čakacie lehoty ako nárok pacienta zadefinovať aj do zákona. Nakoľko tento nárok nie je v predkladanom návrhu zákona zadefinovaný, dohodli sme sa, že v spolupráci s ministerstvom vypracujeme pozmeňovací návrh, ktorým pacientom zadefinujeme nárok na maximálne čakacie lehoty, ktoré určia odborníci na jednotlivé medicínske odbory," povedal Krajčí.

Tento návrh následne predloží v druhom čítaní zákona v NR SR. "Za tejto podmienky podporíme posunutie zákona do druhého čítania," dodal. Po prijatí tejto pripomienky chce apelovať na všetkých poslancov NR SR, aby projekt stratifikácie podporili. "Teraz už nie je dôvod obávať sa dopadu na pacientov," podotkol Krajčí.

Ministerstvo zdravotníctva podľa OĽaNO zadefinovanie maximálnych čakacích lehôt v zákone spočiatku odmietalo. "Som rád, že sme dospeli do bodu, kedy ministerstvo pristúpilo na túto podmienku," konštatoval poslanec NR SR za OĽaNO Eduard Heger. Ako uviedol, stanovenie maximálnych čakacích lehôt je ich podmienka podpory zákona v parlamente. "Chceme na tomto mieste požiadať o absurdnú vec, žiadame Smer-SD, aby podporil vlastnú ministerku zdravotníctva pri tomto koncepte, pretože tento zákon bol vypracovaný odborníkmi a stotožňujú sa s ním aj politici naprieč opozíciou a práve s podmienkou maximálnych čakacích lehôt je táto koncepcia dobrá," uzavrel Heger.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská má podporu návrhu stratifikácie nemocníc v parlamente prisľúbenú aj od Hnutia Sme rodina. Opozičná strana o tom informovala v pondelok v tlačovej správe. Členovia hnutia Sme rodina považujú pripravovaný návrh na stratifikáciu nemocníc za prospešný pre občanov Slovenska, a nie pre finančné skupiny. Po stretnutí s ministerkou Kalavskou sa zástupcovia hnutia Sme rodina presvedčili o tom, že stratifikácia "prinesie vyššiu kvalitu zdravotnej starostlivosti a nemocniciam lepšie hospodárenie". Návrh podľa nich nie je šitý na mieru finančnej skupine Penta.

Vláda schválila 21. augusta návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý mal zaviesť reformu nemocníc. Reformu zo zákona však napokon vypustili, v rámci zákona prešli len opatrenia týkajúce sa dlhodobej starostlivosti. Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorého súčasťou pôvodne bola aj tzv. stratifikácia nemocníc, parlament presunul na októbrovú schôdzu. Ako minulý týždeň vo štvrtok v pléne uviedol predsedajúci schôdze Béla Bugár, o preloženie navrhovanej novely zákona na nasledujúci schôdzu písomne požiadala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

SaS podporí stratifikáciu v parlamente, ak sa dostane na rokovanie

Strana SaS podporí reformu slovenských nemocníc, ak sa dostane na rokovanie Národnej rady SR. Na tlačovej besede to uviedla poslankyňa NR SR za SaS a tímlíderka strany pre zdravotníctvo Jana Cigániková. "Od začiatku sme presadzovali nevyhnutnosť reformy slovenských nemocníc tak, aby sa pacienti dostali k lepšej, dostupnejšej a bezpečnejšej zdravotnej starostlivosti. Toto má reforma robiť, škrtať oddelenia a výkony, ktorých robia lekári nedostatočné množstvo, aby neohrozovali pacientov. Naopak, má pridať tam, kde nám momentálne kapacity chýbajú," povedala Cigániková. Má však pochybnosti, či sa zákon dostane do parlamentu a ak áno, či dostane hlasy od Smeru-SD a SNS.

"Róbert Fico opakovane dokázal, že mu ide viac o jednoduchú cestu k voličským k hlasom než o reálne zdravie pacientov," konštatovala Cigániková. Ako dodala, Sas získala od ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej prísľub, že sa do druhého čítania zákona dostane vo forme pozmeňujúceho návrhu aj dopracovanie časového nároku pacienta na jednotlivé výkony, čo bola aj podmienka hnutia OĽaNO. "Je to garancia časovej dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre všetkých občanov a na nej sme trvali," dodala Cigániková.

"Chceme vyzvať koaličné strany, Smer-SD a SNS, aby zahodili politikárčenie a začali riešiť problémy v zdravotníctve. Bez systémových zmien sa budú problémy len prehlbovať, až sa systém celý zosype," povedala Cigániková. Sas rovnako ako OĽaNO navrhuje do zákona pridať maximálne čakacie lehoty na jednotlivé operácie. "Je veľmi potrebné v rýchlom slede začať robiť aj na reforme ambulantnej siete, lebo tá nám prepúšťa pacientov do nemocníc," dodala. Doplnila, že súčasný návrh zákona je napísaný tak, že poisťovňa môže ale nemusí zazmluvniť výkon, ktorého nerobí dané oddelenie dostatočný počet. "Navrhneme to zmeniť tak, že poisťovňa nemôže tento výkon až na mimoriadne okolnosti zazmluvniť, práve preto, že to ohrozuje pacienta. Keby bol tento návrh takto benevolentne napísaný, ľahko sa môže stať, že poisťovne zazmluvnia aj tie výkony, ktoré pacienta ohrozujú, lebo sa to z nejakého dôvodu hodí vlastníkovi poisťovne aj nemocnice," uzavrela Cigániková.

Ako uviedol poslanec NR SR za SaS Peter Osuský, je jasné, že v každej nemocnici nebudú existovať na každom oddelení vrcholové lekárske tímy s vrcholovým lekárskym vybavením. "Neexistuje cesta, že bude Slovensko posiate magnetickými rezonanciami ako zastávkami autobusov, ak ju budem potrebovať, rád za ňou pôjdem. To neznamená, že lôžka nebudeme potrebovať na doliečovanie a na dlhodobú staroslivosť, ale znova zdôrazňujem, ak budem chcieť bajpas, tak chcem ísť k lekárom, ktorí ho robia rutinne, úspešne a dá sa povedať na vrcholnej európskej úrovni," uzavrel Peter Osuský.

Viac o téme: ParlamentOpozíciaSlovenskoOĽaNOMarek KrajčíStratifikácia nemocníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu