Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNE Poslanec Fedor odchádza z Mosta-Híd, koalícia stratila väčšinu!

Martin Fedor
Zobraziť galériu (7)
Martin Fedor (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Poslanec Martin Fedor odchádza z klubu Mosta-Híd a z vládnej koalície. Potvrdil to Fedor, ktorý priznáva rozdielne názory s Mostom-Híd. Koalícia prišla jeho odchodom o väčšinu v parlamente. Pravideľne s ňou však hlasujú aj niektorí nezaradení poslanci a odídenci od Borisa Kollára, čo jej zabezpečuje neoficiálne tesnú väčšinu. Most-Híd berie rozhodnutie Martina Fedora odísť z poslaneckého klubu na vedomie. Uviedla to hovorkyňa strany Klára Debnár.

Vo svojom stanovisku poukazuje na množiace sa propagandistické a populistické návrhy, neschvaľovanie strategických bezpečnostných dokumentov. Fedor hovorí, že nechce byť súčasťou rozbiehajúcich sa pretekov o rôzne ľúbivejšie, populistické a zároveň aj kriticky nezodpovedné návrhy.

"Dnešným dňom som sa rozhodol vystúpiť z poslaneckého klubu Mosta-Híd a tým aj z vládnej koalície. To, že vystupujem z klubu Mosta-Híd je len logickým pokračovaním toho, čo som uviedol už pred časom - že svoju budúcnosť nespájam s touto politickou stranou a budem zvažovať ďalšiu politickú budúcnosť," uviedol Fedor. Nepozdáva sa mu, že pár mesiacov pred voľbami sa množia propagandistické a populistické návrhy. "A to v čase, keď sa nedarí napĺňať zámer vlády o vyrovnanom štátnom rozpočte," doplnil.

Martin Fedor
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Fedor priznáva, že jeho názory s Mostom-Híd sa môžu rôzniť a nechce, aby vznikali nedorozumenia a konflikty. "Aj pre samotný Most bude jednoduchšie, keď bude svoju stranícku agendu uplatňovať v prostredí jednotného straníckeho poslaneckého klubu," poznamenal. Stranu však zároveň oceňuje za to, že prispieva k zmiereniu medzi Slovákmi a Maďarmi žijúcimi na Slovensku a za to, že je poistkou voči excesom vo vnútri vládneho usporiadania. Odchodom poslanca Fedora stráca vládna koalícia väčšinu poslancov v parlamente.

Martin Fedor
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Upozorňuje aj na odklon

Fedor upozorňuje aj na odklon od programového vyhlásenia vlády. "Malo garantovať principiálne postoje vlády v zahraničnej a bezpečnostnej politike a predpokladalo politickú stabilitu pre Slovensko. V uplynulých mesiacoch však vidno, že aj politika jasného európskeho a prozápadného smerovania je pod tlakom, dokonca aj od predstaviteľov vládnej koalície. Výsledkom je, že sa neschvaľujú strategické bezpečnostné dokumenty, ako predpokladá programové vyhlásenie," vysvetlil.

Koalícia sa podľa neho zjavne stále viac vzďaľuje svojim pôvodným zámerom aj v oblasti udržania ekonomickej stability pre Slovensko. "Pár mesiacov pred voľbami sa zjavne aj vo vládnej koalícii rozbiehajú závody o rôzne ľúbivejšie, populistické a zároveň aj kriticky nezodpovedné návrhy, pričom nechcem byť ich súčasťou," uzavrel Fedor.

Koalícia formálne prišla o väčšinu

Koalícia má formálne po odchode poslanca Martina Fedora už len 75 hlasov. Znamená to, že podľa počtu poslancov zaradených v kluboch nemá v parlamente väčšinu. Podporuje ju však napríklad Alena Bašistová, ktorá po zániku Siete pôsobí síce ako nezaradená.

MIMORIADNE Poslanec Fedor odchádza
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Smer-SD má v klube 48 poslancov, SNS 15, Most-Híd mal 13, ale po strate Fedora ich má už len 12. S koalíciou dlhodobo v mnohých prípadoch okrem Bašistovej hlasujú aj nezaradení poslanci Martina Šimkovičová, Rastislav Holúbek a Peter Marček.

Koalíciu podporuje skupina nezávislých poslancov

Vládna koalícia možno nemá v parlamente oficiálne väčšinu, ale dlhodobo ju podporuje skupina nezávislých poslancov. V reakcii na odchod Martina Fedora z klubu koaličného Mosta-Híd to uviedol poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš. Tomáš je presvedčený, že Fedorov odchod žiadnym spôsobom neohrozí funkciu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) vzhľadom na jeho odvolávanie v parlamente.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Ja to zatiaľ považujem len za technickú záležitosť, pretože možno oficiálne nemá koalícia väčšinu, ale dlhodobo už vládnu koalíciu v parlamente vrátane zákonov podporuje skupina nezávislých poslancov," povedal Tomáš. "Len ďalšie hlasovania o nových návrhoch zákonov ukážu, či koalícia vie, alebo nevie zabezpečiť väčšinu v parlamente pre svoje návrhy," dodal.

Viac o téme: Most-HídMartin Fedor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu