Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sulík zostáva lídrom SaS: Ostrá reakcia Nicholsonovej, kritika mocenských ambícií galkovcov

Richard Sulík, Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobraziť galériu (3)
Richard Sulík, Lucia Ďuriš Nicholsonová (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, SITA/Jakub Julény)

BRATISLAVA - Členovia strany Sloboda a Solidarita na sobotnom mimoriadnom kongrese rozhodli, že Richard Sulík obsadí predsednícku stoličku na ďalšie štyri roky. Vzbúrenci, ktorí sa kongresu nezúčastnili, ho však vyzvali k sebareflexii a oznámili vznik názorovej platformy Demokratické jadro SaS. Na situáciu reagovala aj Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Prečítajte si viac: Členovia SaS rozhodli o osude Sulíka: Vzbúrenci ho vyzvali k sebareflexii, vznik platformy!

Tá má v strane SaS pozastavené členstvo a uviedla, že spočiatku sa vyjadrovať nechcela. Napokon však predsa len na sociálnej sieti zverejnila reakciu a dalo by sa povedať, že bola ostrá. Nie však voči novozvolenému predsedovi.

Lucia Ďuriš Nicholsonová.
Zobraziť galériu (3)
Lucia Ďuriš Nicholsonová.  (Zdroj: archív Lucie Ďuriš Nicholsonovej)

"Som rada, že Richard Sulík predsedníctvo obhájil. To, čo sa v strane dialo kvôli osobným ambíciám niektorých členov sa dalo vyriešiť iba takto. A to hovorím napriek tomu, že patrím medzi Sulíkových kritikov," napísala.

Ako ďalej uviedla, jedna vec je Sulíka kritizovať za obsah vyjadrení, druhá je snaha odstaviť ho kvôli neukojeným mocenským ambíciám. 

Sila Sulíkovho mandátu

Sulík získal 135 hlasov zo 141 odovzdaných volebných lístkov, šesť hlasov bolo neplatných. Stoličku predsedu na čele strany obsadí na ďalšie štyri roky. Riadne voľby predsedu sa však mali konať až v júni 2020.

Demokratické jadro nechce, aby bola SaS stranou jedného muža: Máme šancu prežiť aj výmenu lídra, tvrdí Rajtár

Reakcia tých, ktorí sa nezúčastnili mimoriadneho kongresu strany vo Zvolene, na seba nenechala dlho čakať. Časť členov SaS na tlačovej besede v bratislavskom sídle strany - Liberálnom dome, ešte v ten istý deň oznámila vznik názorovej platformy Demokratické jadro SaS v strane Sloboda a Solidarita. Richarda Sulíka vyzvali k sebareflexii. 

Mimoriadny kongres strany Sloboda
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Členovia strany tak vyjadrili svoj nesúhlas so spôsobom, akým bol mimoriadny kongres vo Zvolene zvolaný. Podľa platformy Demokratické jadro SaS sa tretina členov na kongrese nezúčastnila, preto tvrdia, že Sulík nemá silný mandát a ten mu uplynie v riadnom období v júni na budúci rok.

Sulík ešte predtým v reakcii na neúčasť niektorých členov uviedol, že rozumie tomu, že nemôžu mať všetci členovia rovnaký názor na jednu vec. Do predvolebnej kampane však počíta aj s nimi a nebojí sa, že by odišli zo strany. Viac sa dočítate TU.

Viac o téme: ReakciaPredsedníctvoSaSRichard SulíkLucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu