Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Policajt, ktorý vyšetroval Bašternáka, dostal lukratívny post: OĽaNO čaká od Sakovej vysvetlenie

Denisa Saková
Denisa Saková (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Ministerka vnútra Denisa Saková by mala vysvetliť, prečo na post policajného pridelenca v Kyjeve nominovala Jozefa Olexszyho. Uvádza sa to vo vyhlásení opozičného hnutia OĽaNO k informácii denníka SME.

"Bývalý vysoký funkcionár polície, ktorý pil v službe, ušiel z miesta nehody, nariadil odpustenie pokuty pre Bašternáka (odsúdený Ladislav Bašternák, pozn. SITA) pri predbiehaní cez plnú čiaru, dostal exkluzívne miesto, o akom mnohí v zbore len snívajú," uviedol v tejto súvislosti poslanec Gábor Grendel. Miesto pridelenca je podľa neho v podstate diplomatické miesto s diplomatickým platom, čo je dvojnásobok poslaneckého platu, ďaleko od domova a ďaleko od dohľadu nadriadených. Preto žiada, aby Saková jeho výber zdôvodnila na zasadnutí brannobezpečnostného výboru. "Hoci na veci už nič nezmeníme, verejnosť by mala vedieť, čo ju k tomuto rozhodnutiu viedlo. Či iba zlý úsudok, alebo ´dobrá rada´ niekoho vplyvného," dodal Grendel.

Podľa združenia Za lepšiu políciu sa miesta policajných pridelencov v zahraničí obsadzujú nekvalifikovanými zamestnancami. "Ministerka Saková síce dodržiava interné predpisy, avšak nariadenie ministra vnútra o policajných pridelencoch počíta s možnosťou mimoriadne vyslať policajta do zahraničia priamo ministrom až v druhom rade. V prvom rade sa počíta s vytvorením komisie, ktorá posúdi kvalitu a výsledky všetkých uchádzačov z výberového konania. Prihlásiť sa doň môžu policajti, ktorí spĺňajú všetky podmienky ako prax, odbornosť alebo jazykové znalosti," uviedol v tejto súvislosti šéf združenia a bývalý policajný funkcionár Branislav Diďák.

Podľa neho napríklad na ministerstve zahraničných vecí na každé vyslanie pracovníka do zahraničia je zriadené výberové konanie s povinnými odbornými a jazykovými skúškami. "Odhliadnuc od toho, že pracovníci ministerstva už vo svojej bežnej pracovnej náplni majú zahraničnú agendu, policajtov, ktorí majú v náplni zahraničnú agendu, je nepomerne menej, a teda 99% policajtov nemá v tejto oblasti ani prax ani skúsenosti. Skoro všetci policajní pridelenci vyslaní exministrom Robertom Kaliňákom a ministerkou Denisou Sakovou pochádzajú z oných 99%," zdôraznil Diďák.

Olexszy je podľa medializovaných informácií policajný funkcionár, ktorý zariadil, aby dnes už odsúdený podnikateľ Ladislav Bašternák nedostal v roku 2012 od policajnej hliadky pokutu za nedovolené predbiehanie a nezapnutý bezpečnostný pás. Policajtom vtedy údajne odkázal: "Je to náš človek." Záležitosť v roku 2016 v parlamentnej rozprave zverejnil vtedajší opozičný poslanec Daniel Lipšic.

Viac o téme: OĽaNOGábor GrendelLadislav BašternákDenisa SakováJozef Olexszy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu