Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nové ohrozenie z Ruska: FOTO Zmluva, ktorá ukončila studenú vojnu, je mŕtva

Róbert Ondrejcsák Zobraziť galériu (3)
Róbert Ondrejcsák (Zdroj: SITA/Martin Medňanský, Facebook/Róbert Ondrejcsák)

BRATISLAVA - Pod dosahom ruských rakiet hromadného ničenia sa v týchto dňoch ocitla Európa. Na sociálnej sieti to vyhlásil štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák, ktorý upozornil na koniec platnosti zmluvy INF o likvidácii striel stredného a kratšieho doletu, ktorú pred viac ako tridsiatimi rokmi podpísala ruská a americká strana.

"Pred niekoľkými dňami prestala platiť kľúčová odzbrojovacia zmluva zakazujúca celú kategóriu balistických striel. Európa sa opäť ocitla v dosahu ruských striel nesúcich zbrane hromadného ničenia," napísal na sociálnej sieti Ondrejcsák. Svoju argumentáciu pritom zakladá na tom, že zmluvu podpísali Washington a Moskva ešte v roku 1987. "Zmluva zakazovala výrobu a rozmiestnenie pozemných striel s dosahom medzi 500 a 5500 kilometrov. Na základe zmluvy obe strany zničili 2.692 striel," uviedol Ondrejcsák.

Nové ohrozenie z Ruska:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Róbert Ondrejcsák)

Vývoj strely, ktorú zmluva nepovoľuje

Ondrejcsák pokračuje s tým, že Rusko začalo vyvíjať svoje vlastné balistické strely a zároveň ich aj rozmiestňuje. "Ide o balistickú raketu 9M729 („naťácke“ označenie SSC-8), ktorej dosah jednoznačne prevyšuje povolené limity (500 km)," píše tajomník a dodáva, že týmto krokom došlo k porušeniu uvedenej zmluvy.

Róbert Ondrejcsák
Zobraziť galériu (3)
Róbert Ondrejcsák  (Zdroj: SITA/Marián Peiger)

"Spojené štáty postupne, niekoľko rokov informovali svojich spojencov, že Rusko porušuje Zmluvu INF a opakovane žiadali o návrat k odzbrojovacím podmienkam," uvádza Ondrejcsák, podľa ktorého Rusku komunikovalo, že SSC-8 nemá dosah nad 500 kilometrov, čo vyústilo do vypovedania zmluvy z americkej strany dňom 2. februára. Výpovednú lehotu si určili na šesť mesiacov, ktorá už vypršala. Nominant strany Most-Híd ešte v závere statusu poznamenal, že spomínaný model rakety je útočného typu.

Reakcia mimovládky

Na status Róberta Ondrejcsáka do niekoľkých hodín zareagovala mimovládna organizácia Inštitútu národnej politiky (INP). Konkrétne reagovali na mapu, ktorú vo svojom statuse zverejnil tajomník. "Platí to však aj opačne a dokonca ešte viac, pretože rozširovaním sa NATO výrazne priblížilo k ruským hraniciam, čo je faktor zvyšovania napätia," myslí si INP, ktoré v reakcii vytvorilo vlastnú mapu, na ktorej popisuje túto problematiku.

Viac o téme: MapaNATORóbert OndrejcsákZmluva INF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu