Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ministri NATO riešia názorové rozdiely: Týkajú sa tureckej ofenzívy v Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR, SITA, NFIU)

BRUSEL - Ministri obrany členských krajín NATO zavítali vo štvrtok do Bruselu, kde ich v sídle Severoatlantickej aliancie čakajú dvojdňové diskusie o kľúčových otázkach pre túto vojenskú organizáciu.

Generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg ešte pred ministerskými rokovaniami médiám naznačil, že témou diskusií budú misie a operácie NATO, zlepšenie výcviku ozbrojených síl spojencov, pokrok pri spravodlivejšom rozdelení finančných nákladov a tiež odolnosť telekomunikačných systémov NATO.

Z hľadiska médií je však najsledovanejšou témou nedávna turecká ofenzíva na severe Sýrie. Turecko je členom NATO a jeho kampaň proti kurdským milíciám na severovýchode Sýrie pobúrila mnohých členov Aliancie. "Niet pochýb o tom, že existujú názorové rozdiely," priznal Stoltenberg v stredu, deň pred stretnutím ministrov obrany. "Nezhody medzi spojencami spôsobujú problémy, a preto potrebujeme úprimnú a otvorenú diskusiu," odkázal pred novinármi na ministerské rokovania.

Podráždenie nad stiahnutím amerických jednotiek z kurdskej oblasti Sýrie najotvorenejšie vyjadrilo Francúzsko. Paríž upozornil, že došlo k strate dôveryhodnosti Spojených štátov a organizácie NATO. Belgicko zas upozornilo na dvojtvárne postavenie Turecka voči ostatným spojencom v Aliancii. Francúzsko - rovnako ako aj ďalšie krajiny Aliancie - bolo partnerom kurdských síl v boji proti Daeš.

Aliancia ako organizácia neodsúdila vojenskú operáciu, ktorú turecké sily na pokyn prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana spustili 9. októbra proti kurdským spojencom v rámci medzinárodnej koalície proti Islamskému štátu. Členom tejto koalície, ktorú vytvorili USA, je aj Turecko a viacero členských krajín NATO a EÚ.

Stoltenberg v stredu rovnako odmietol odsúdiť zásah tureckej armády v Sýrii, namiesto toho poukázal na "legitímne bezpečnostné obavy" Turecka. Zároveň však zdôraznil potrebu pokračovať v boji proti Daeš, pretože tento boj "ešte neskončil". Šéf Aliancie ocenil, že došlo k päťdňovému pozastaveniu tureckej ofenzívy - na žiadosť USA.

"Výsledky tejto dohody nás povzbudili... Je teraz viac ako naliehavé udržať túto politickú dohodu,"  uviedol Stoltenberg. Generálny tajomník NATO sa však odmietol vyjadriť k utorkovej dohode medzi Tureckom a Ruskom, ktoré je spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, o prevzatí kontroly nad niektorými úsekmi prihraničného územia v tesnom susedstve s oblasťou, v ktorej turecká armáda začala intervenciu. Cieľom tejto dohody je uľahčiť stiahnutie kurdských síl z Ľudových obranných jednotiek (YPG) a ich odzbrojenie v tejto oblasti.

Viac o téme: MinistriNATOBruselSeveroatlantická aliancia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu