Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Patakyová víta Gálovo rozhodnutie o Vinogradovovi

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová víta rozhodnutie ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) o nevydaní ruského občana Valentina Vinogradova do jeho domoviny. Rusovi totiž podľa šéfa rezortu spravodlivosti hrozil na domácej pôde politický proces, pri ktorom by mohli byť porušené jeho základné ľudské práva.

„Oceňujem vaše rozhodnutie nepovoliť vydanie vyžiadanej osoby v prípade pochybností o rešpektovaní jej základných práv a slobôd v dožadujúcom štáte, ktoré má garantované medzinárodnými ľudskoprávnymi dohovormi,“ napísala v liste Gálovi verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Podľa medializovaných informácií Vinogradov na Medzinárodnom arbitrážnom súde v Londýne vypovedal o úplatkoch pre vysokopostavených predstaviteľov ruskej vlády.

Po rozhodnutí súdov Slovenskej republiky o prípustnosti vydania ruského občana Valentina Vinogradova do Ruskej federácie, ombudsmanka požiadala ministra spravodlivosti o dôsledné zváženie dopadov vydania na jeho základné práva a slobody garantované medzinárodnými ľudskoprávnymi dohovormi.

Poukázala predovšetkým na článok tri Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd s upozornením na možné nehumánne podmienky vo väzniciach v Ruskej federácii. „V tejto súvislosti si dovolím poukázať na závery Európskeho výboru na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania, ktorý pravidelne poukazuje na zlé podmienky vo väzniciach v Ruskej federácii,“ podotkla ombudsmanka.

Aj keď k udeleniu azylu pre ruského občana Valentina Vinogradova sa budú vyjadrovať ešte orgány ministerstva vnútra, verejná ochrankyňa práv považuje rozhodnutie ministra spravodlivosti v tomto procese za veľmi dôležité. V Rusku čelí podnikateľ Vinogradov obvineniu pre podvody v obchodoch s realitami. Posledné slovo pri vydávaní osôb do zahraničia má práve minister spravodlivosti.

Viac o téme: Most-HídGábor GálMária Patakyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu