Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Musíme zaistiť bezpečnosť pre novinárov, tvrdí Ružička: Vrahovia nemôžu zostať nepotrestaní

František Ružička
František Ružička (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - "Digitalizácia a prístup k širokému spektru informácií vytvárajú obrovské možnosti pre ľudí zaujímať sa aktívne o veci verejné. Aj preto Slovensko uvítalo spoločnú iniciatívu Veľkej Británie a Kanady, cielenú na proaktívnu diskusiu o postavení a slobode novinárov," povedal štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky František Ružička na Globálnej konferencii pre slobodu médií v Londýne, ktorá sa dnes (11. júla) konala v Londýne.

Ako ďalej uviedol, kvalita našej demokracie závisí na kvalite informácie a na existencii nezávislých a profesionálnych médií. "Preto sú médiá strážnym psom demokracie," zdôraznil F. Ružička. "Sme svedkami ohrozovania novinárov v Európe a kdekoľvek inde. Šokovala nás vražda slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej," povedal štátny tajomník rezortu diplomacie s tým, že proti takýmto činom treba aktívne konať. "Je našou povinnosťou zaistiť bezpečnosť pre novinárov. Vrahovia a zadávatelia vrážd nemôžu zostať nepotrestaní," dodal F. Ružička. 

Okrem bezpečnosti profesionálnych médií ohrozenie demokracie predstavuje aj šírenie dezinformácií. "Musíme hľadať všetky cesty ako bojovať proti šíreniu konšpirácií z pofidérnych internetových zdrojov, ktoré prostredníctvom sociálnych sietí šíria polopravdy, lži, xenofóbiu a tým ohrozujú našu demokraciu," zdôraznil štátny tajomník. Ako dodal, aj preto chce byť Slovensko v týchto témach aktívne aj na pôde Európskej únie. Organizačné líderstvo Veľkej Británie na budúci rok v agende preberá Kanada, ktorá ďalšiu konferenciu tohto druhu plánuje zorganizovať na americkom kontinente.

Viac o téme: BezpečnosťNovinárVrahoviaPotrestanieFrantišek Ružička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu