Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lajčák: Zahraničnopolitické udalosti nás nútia udržiavať vysokú profesionalitu nášho rezortu

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA – Dynamika zahraničnopolitických udalostí nás núti, aby sme aj naďalej udržiavali vysokú profesionalitu nášho rezortu. Vyhlásil to dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák vo svojom záverečnom prejave porady vedúcich zastupiteľských úradov SR. Ako povedal, nároky multilaterálnej politickej, konzulárnej či ekonomickej dimenzie zahraničnej politiky sú vysoké a preto je dôležité pokračovať v ich dôkladnom plnení.

„Chcem sa Vám poďakovať, že pritom vždy, tak ako doteraz hľadíte na záujmy Slovenskej republiky a jej občanov,“ zdôraznil vo svojom prejave šéf slovenskej diplomacie. Pred záverečným prejavom ministra zahraničia si veľvyslanci vypočuli štátneho tajomníka rezortu zahraničia Lukáša Parízka, ktorý predstavil aktivity SR v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

V samostatnom paneli venovanom predsedníckym aktivitám SR v OBSE vyhodnotil spolu s podpredsedom Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti a členom Zahraničného výboru Národnej rady SR Martinom Klusom predsednícke aktivity SR v OBSE s dôrazom na oblasť prevencie konfliktov a zmierňovania napätia vo vybraných regiónoch pôsobnosti tejto organizácie.

V dopoludňajších hodinách pred veľvyslancami vystúpil námestník ministra zahraničných vecí Českej republiky Martin Tlapa a štátny tajomník slovenského rezortu diplomacie Lukáš Parízek v paneli, ktorý sa sústredil na kľúčové otázky ekonomickej diplomacie. Obaja predstavitelia sa zhodli na potrebe prispôsobovania hospodárskej diplomacie aktuálnym globálnym trendom a výzvam.

Pred českým hosťom prehovorila k slovenským veľvyslancom aj francúzska štátna tajomníčka pre európske záležitosti Amélie de Montchalin. Prízvukovala hlboké historické väzby, ktoré spájajú obe krajiny. Zmienila taktiež silné slovensko-francúzske partnerstvo, ktoré benefituje z proeurópskeho postoja. „Proeurópskosť je dôležitejšia ako veľkosť krajiny,“ zdôraznila. Európska únia je podľa nej skutočným globálnym hráčom, pričom Európa musí dohliadať na pravidlá medzinárodného poriadku. „Pri ochrane medzinárodného poriadku nie sú možné žiadne kompromisy,“ uzavrela.

Viac o téme: MinisterMiroslav LajčákEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu