Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Novinka pre všetkých rodičov: Od roku 2021 budú škôlky povinné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Parlament dnes schválil návrh koaličných poslancov zaviesť povinnú škôlku pre všetky päťročné deti. Na utorkovom parlamentnom školskom výbore poslanci predložili desiatky pozmeňujúcich návrhov. Tým najdôležitejším je posunutie účinnosti z 1. septembra 2020 na 1. január 2021.

Povinné predprimárne vzdelávanie malo byť súčasťou povinnej školskej dochádzky, po novom to tak nebude. Novela školského zákona, ktorá zakotvuje povinné škôlky, obsahuje aj zavedenie odpisov z registra trestov pre všetkých pedagógov. Znížia sa tiež kvalifikačné predpoklady rodiča, ktorý bude chcieť doma vychovávať svoje dieťa z vysokoškolského vzdelania na stredoškolské vzdelanie s maturitou.

„Snažili sme sa vyhovieť všetkým zúčastneným stranám, s ktorými sme rokovali. Je tam v maximálnej možnej miere premietnuté to, čo sa týka individuálneho vzdelávania, skupinového vzdelávania či záujmov zriaďovateľov,“ vysvetlil v utorok predseda parlamentného školského výboru Ľubomír Petrák. Touto právnou úpravou sa pôvodne malo zaviesť, aby bola povinná školská dochádzka predĺžená zo súčasných desať rokov na jedenásť rokov.

Povinná školská dochádzka v materskej škole mala trvať jeden školský rok. Predkladateľka novely zákona Eva Smolíková (SNS) uviedla, že pozmeňujúcim návrhom sa určili napríklad aj presné počty detí, ktoré môžu byť v triedach. Opoziční poslanci sa zhodujú na tom, že takúto závažnú novelu malo priniesť ministerstvo školstva a nie poslanci vládnej koalície. Predkladateľmi návrhu boli Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Péter Vörös (Most-Híd).

Viac o téme: NávrhParlamentPoslanciPovinná škôlka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu