Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zavedenie povinnej predškolskej dochádzky je prínosom, tvrdí Á. Ravasz

Rómsky splnomocnenec vlády Ábel Ravasz
Rómsky splnomocnenec vlády Ábel Ravasz (Zdroj: TASR - Adriána Hudecová )

BRATISLAVA - Slovensko patrí medzi krajiny, kde nie je zavedená povinná predškolská dochádzka. Dnes je veľký deň, keďže parlament takýto návrh posunul do druhého čítania. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity a podpredseda strany Most-Híd Ábel Ravasz.

„Problém predškolskej dochádzky sa týka najmä marginalizovaných rómskych komunít, ale i veľkých miest. Deti nemajú prístup k škôlkam a potom majú na ZŠ napríklad problém so slovenčinou, návykmi, môžu prepadnúť," dodal Ravasz s tým, že v iných krajinách sa povinná škôlka osvedčila.

Podľa Ravasza je teraz úlohou obcí dobudovať potrebné kapacity škôlok. „Majú za úlohu vytvoriť škôlku doma v obci alebo sa dohodnúť na spoločnej škôlke s inou obcou," uviedol. Tvrdí, že zo stovky obcí, kde chýbajú kapacity, sa už 66 zapojilo do výziev viacerých ministerstiev a budujú tak potrebné miesta. Na budovaní materských škôl sa podieľa ministerstvo vnútra, ministerstvo životného prostredia a ministerstvo pôdohospodárstva.

Novelou školského zákona sa má tiež zrušiť nultý ročník, ktorý je akousi náhradou predškolskej dochádzky. „Cieľom návrhu je zvýšiť takzvanú školskú spôsobilosť detí, ktoré nastúpia do základnej školy. Školská spôsobilosť je absolvovanie základnej školy bez nultého ročníka. Nie je to celkom šťastný nápad, neosvedčil sa nám. Nultý ročník supluje to základné, čo sa má dieťa naučiť do veku šiestich rokov," vysvetlil poslanec NR SR za stranu Most-Híd Peter Antal.

Parlament dnes posunul do druhého čítania návrh poslancov vládnej koalície, aby bola materská škola povinná pre všetky päťročné deti. „Touto právnou úpravou sa povinná školská dochádzka predlžuje zo súčasných desať rokov na jedenásť rokov. Povinná školská dochádzka v materskej škole bude trvať jeden školský rok," píšu predkladatelia Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Péter Vörös (Most-Híd) v dôvodovej správe. Účinnosť návrhu novely zákona navrhujú na 1. septembra 2020.

Viac o téme: ŠkôlkaŠkolská dochádzkaSlovenskoÁbel Ravasz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu