Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bratislavskí poslanci dnes budú rokovať: Riešiť sa bude hlavne parkovacia politika

Matúš Vallo
Matúš Vallo (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - V Bratislave bude vo štvrtok a v piatok (28. 6.) zasadať mestské zastupiteľstvo. Najdôležitejšími bodmi rokovania poslancov pred letnými prázdninami bude schvaľovanie parkovacej politiky a vymenovanie primátorom navrhnutých nových šéfov mestských podnikov. Mestský parlament sa bude zaoberať témou nízkoemisných zón či zóny bez pesticídov. Rozhodovať bude aj o dotáciách na projekty pre ľudí bez domova či o spoločnom programovom vyhlásení primátora a mestských poslancov.

Poslanci rozhodnú, či sa v Bratislave zhruba od roku 2021 spustí parkovacia politika v prvých zónach. Spoplatnené zóny majú byť iba na miestach, kde je výrazný problém s parkovaním a iba v časoch, keď problém s parkovaním na danom mieste pretrváva. Vodiči, ktorí nemajú trvalý pobyt v hlavnom meste, majú v štyroch tarifných pásmach za parkovanie platiť od 0,50 eura do dvoch eur za hodinu. 

Bratislavčania - rezidenti si majú za prvú parkovaciu kartu na byt zaplatiť ročne 39 eur. Polročná a trojmesačná cena pri prvej rezidentskej karte nie je. Za druhú parkovaciu kartu na byt si majú rezidenti zaplatiť 150 eur za rok, 75 eur za polrok a za tri mesiace 37,50 eura. Tretia parkovacia karta na byt vyjde Bratislavčanov na 500 eur za rok, 250 eur na polrok a 125 eur na tri mesiace. Na jeden byt bude možné vydať maximálne tri rezidentské parkovacie karty. Mesto chce zaviesť aj návštevnícku a bonusovú parkovaciu kartu. Abonentské parkovacie karty pre podnikateľov majú ročne stáť od 500 do 2000 eur.

Primátor Matúš Vallo predloží poslancom na schválenie výberovou komisiou vybratých a ním odobrených kandidátov na nových šéfov mestských podnikov. Vallo navrhuje za šéfa Dopravného podniku Martina Rybanského, za šéfa firmy Odvoz a likvidácia odpadu Martina Masláka, za predsedu predstavenstva Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Petra Olajoša, za riaditeľa Mestských lesov v Bratislave Mateja Dobšoviča a za predsedníčku predstavenstva v Metro Bratislava Zuzanu Kollárikovú. Či sa títo kandidáti postavia na čelo strategických mestských podnikov, rozhodnú mestskí poslanci.

"Zmeny v spravovaní Bratislavy, jej efektívne fungovanie a lepšia kvalita života sú reálnymi potrebami, ktoré oslovili v komunálnych voľbách veľké množstvo Bratislavčanov a Bratislavčaniek. Sme presvedčení, že náš program pre Bratislavu je odpoveďou na aktuálne výzvy, ktorým čelí naše hlavné mesto," píše sa v návrhu programového vyhlásenia primátora a poslancov na roky 2019 až 2022.

V dokumente, o ktorom má zastupiteľstvo rokovať, sa tiež uvádza, že jednou z hlavných výziev je vysporiadanie sa s klimatickou zmenou a sociálnymi zmenami. "Tieto zmeny výrazne ovplyvňujú kvalitu života v meste a jeho udržateľnosť. Aj preto je naším cieľom moderné, zdravé a prosperujúce mesto."

Viac o téme: PoslanciRokovanie BratislavaSlovenskoParkovacia politika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu