Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ÚVO zistil pri kontrole verejných obstarávaní pri agrodotáciách porušenie zákona

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA – Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zistil pri kontrole verejných obstarávaní pri poskytovaní agrodotácií viaceré porušenia zákona. Informovala o tom hovorkyňa úradu Janka Zvončeková s tým, že ÚVO postúpil zistenia na Protimonopolný úrad (PMÚ) SR.

ÚVO na základe podnetu poslankyne Veroniky Remišovej kontroloval takzvané "dotované osoby", teda súkromné firmy prijímajúce agrodotácie od Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) pri ôsmich verejných obstarávaniach. Zákazky boli podľa ÚVO v objeme viac ako 7,5 milióna eur (7.598.281,39 eura s DPH). Ich predmetom bola napríklad výstavba baliarne mäsa a bitúnku, rekonštrukcia dielne, hál a skladov využívaných pri poľnohospodárskej činnosti.

"V prípade troch zákaziek došlo k odstúpeniu od zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku, a teda nedošlo k čerpaniu dotácie. Z tohto dôvodu úrad v zmysle zákona kontrolu ukončil záznamom. V prípade ďalších troch zákaziek preukázal porušenie zákona o verejnom obstarávaní s možným vplyvom na výsledok súťaže. Úrad v nich zistil až 34 porušení zákona o verejnom obstarávaní, z toho štyri mohli mať vplyv na výsledok verejného obstarávania," priblížil predseda ÚVO Miroslav Hlivák.

Príjemcovia agrodotácie podľa ÚVO pri vyhodnocovaní ponúk porušili zákon o verejnom obstarávaní, keď nezohľadnili skutočnosť, že víťazný uchádzač v ponuke nepredložil všetky dokumenty požadované v súťažných podkladoch. V týchto prípadoch išlo o indikatívny časový harmonogram uskutočnenia stavebných prác, čo mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania. 

V jednom prípade kontrolovaný subjekt s cieľom preukázania technickej alebo odbornej spôsobilosti požadoval predložiť doklady ako pri zákazke na dodanie tovaru alebo poskytnutie služby, napriek tomu, že išlo o zákazku na uskutočnenie stavebných prác. Podľa ÚVO teda požadoval dokumentáciu nad rámec zákona, čím taktiež došlo k porušeniu zákona s možným vplyvom na výsledok verejného obstarávania. Vo zvyšných dvoch zákazkách porušenia zákona o verejnom obstarávaní nemali vplyv na výsledok súťaže.

Keďže úrad nebol voči týmto osobám oprávnený začať správne konanie o uložení pokuty, zistenia postúpil PMÚ. "Na základe výsledku kontroly úrad postúpil podnet Protimonopolnému úradu SR z dôvodu existencie podozrenia z konania narúšajúceho čestnú hospodársku súťaž," upozornil Hlivák.

Viac o téme: Kontrola Úrad pre verejné obstarávaniePorušenie zákonaAgrodotácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu