Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

SaS: Je hanbou, že premiér nie je na oslavách v Normandii, ale v Rusku

Premiér Peter Pellegrini sa stretol s ruským partnerom Dmitrijom Medvedevom
Premiér Peter Pellegrini sa stretol s ruským partnerom Dmitrijom Medvedevom (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Slovenská vláda pod vedením Petra Pellegriniho vyslala ďalší negatívny signál spojencom v Európskej únii i v Severoatlantickej aliancii. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) tak reaguje na neprítomnosť premiéra na oslavách 75. výročia vylodenia spojencov v Normandii pre jeho návštevu Ruskej federácie.

„Absencia premiéra Pellegriniho na oslavách je zlyhaním slovenskej diplomacie a naopak víťazstvom tej ruskej. Vláda vyslala EÚ i NATO správu, že jej priority sú v Moskve a zahraničnopolitická línia predsedu NR SR Andreja Danka je oficiálnou líniou vlády,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Podľa liberálov je to zároveň neúcta voči slovenským vojakom, ktorí v Normandii pri oslobodzovaní Európy padli. „Nepochopiteľné je aj mlčanie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Ak už prehltol nepríjemnú symboliku, že návšteva premiéra Pellegriniho Moskvy časovo koliduje s oslavami v britskom Portsmouthe, mal zariadiť veci tak, aby tam Slovensko zastupoval prezident Andrej Kiska,“ zdôraznil poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus.

Premiér Peter Pellegrini je na štvordňovej návšteve Ruskej federácie. Dnes rokuje s premiérom Dmitrijom Medvedevom, vo štvrtok má stretnutie s prezidentom Vladimírom Putinom. Od neho dostal aj pozvanie na Petrohradské ekonomické fórum, kde vystúpi v piatok. Premiér bude rečníkom v paneli venovanému udržateľnému rozvoju spolu s Putinom, generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov Antóniom Guterresom a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Na ceremoniáli k vyvrcholeniu osláv 75. výročia vylodenia spojencov v Normandii sa zúčastní podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši. Vicepremiér tiež položí veniec na Brookwoodskom cintoríne, kde sa nachádza pamätník československých letcov, ktorí bojovali v II. svetovej vojne. Raši sa tiež zúčastní na modlitebnom obrade za padlých vojakov na Brookwoodskom cintoríne, kde sa nachádza pomník československých a amerických letcov, ktorí slúžili v Britskom kráľovskom letectve. Zástupcovia pozvaných krajín podpíšu spoločné mierové vyhlásenie k 75. výročiu vylodenia spojeneckých vojsk.

Viac o téme: OslavyRuskoRichard SulíkPeter PellegriniNormandia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu