Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Most-Híd nesúhlasí s účasťou Martina Daňa na inaugurácii Zuzany Čaputovej

Béla Bugár počas tlačovej besedy strany Most-Híd Zobraziť galériu (2)
Béla Bugár počas tlačovej besedy strany Most-Híd (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vládny Most-Híd nesúhlasí s pozvaním neúspešného prezidentského kandidáta Martina Daňa na inauguráciu novej prezidentky Zuzany Čaputovej. Vyplýva to z vyjadrenia, ktorým strana reagovala na rozhodnutie Kancelárie Národnej rady SR pozvať neúspešných kandidátov vzhľadom na dodržanie tradície.

"Rozumieme argumentom Kancelárie NR SR. Napriek tomu si myslíme, že osoba, ktorá sa v minulosti vyhrážala novinárom aj politikom, ktorá sociálne siete zaplavuje svojimi konšpiračnými teóriami a bludmi, by nemala byť poctená účasťou na takom slávnostnom akte, akým je inaugurácia hlavy štátu," uviedol Most-Híd vo svojom stanovisku. Nazdáva sa, že Daňo by mal byť vyškrtnutý zo zoznamu.

Čaputová zloží sľub na slávnostnej schôdzi NR SR. "Keďže ide o slávnostnú schôdzu vedenú predsedom parlamentu, ktorý zároveň uznával kandidatúru všetkých uchádzačov o funkciu hlavy štátu, Kancelária NR SR považovala za správne, pozvať na slávnostnú schôdzu aj ich," doplnila kancelária svoje dôvody. Čaputová cez víkend uviedla, že pozvanie neúspešných kandidátov rešpektuje.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Kancelária tiež pripomenula, že pozývanie čestných hostí na slávnostnú inauguráciu je v gescii Kancelárie prezidenta SR. Kancelária NR SR zabezpečuje len tú časť programu, počas ktorej hlava štátu zloží sľub do rúk predsedovi Ústavného súdu SR.

Zuzana Čaputová sa ujme prezidentského úradu 15. júna, keď ju čaká inaugurácia. Ústavou predpísaný sľub zloží počas slávnostnej schôdze Národnej rady SR v sobotu 15. júna napoludnie v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave.

Viac o téme: Most-HídZuzana ČaputováMartin Daňo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu