Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kiska vymenoval nových generálov polície a ozbrojených síl

Zľava generál Daniel Zmeko, generálmajor Miroslav Lorinc, brigádny generál Peter Babiar, brigádny generál  Róbert Kleštinec, generálka Jana Maškarová a generál Róbert Bozalka,  ktorých povýšil prezident SR Andrej Kiska Zobraziť galériu (3)
Zľava generál Daniel Zmeko, generálmajor Miroslav Lorinc, brigádny generál Peter Babiar, brigádny generál Róbert Kleštinec, generálka Jana Maškarová a generál Róbert Bozalka, ktorých povýšil prezident SR Andrej Kiska (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

BRATISLAVA – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval v utorok nových armádnych a policajných generálov. Medzi povýšenými sú aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko alebo viceprezidenti Policajného zboru Jana Maškarová a Róbert Bozalka. Informovali o tom hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková a riaditeľ tlačového odboru ministerstva vnútra Jaroslav Taldík.

Do druhej generálskej hodnosti bol v utorok povýšený brigádny generál Miroslav Lorinc, ktorý sa týmto aktom stal generálmajorom. Brigádnymi generálmi sa zase stali doterajší plukovníci Róbert Kleštinec a Peter Babiar.

Andrej Kiska povýšil do vojenskej hodnosti generálmajora brigádneho generála Miroslava Lorinca
Zobraziť galériu (3)
Andrej Kiska povýšil do vojenskej hodnosti generálmajora brigádneho generála Miroslava Lorinca  (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

"Vymenovanie a povýšenie generálov odzrkadľuje odborné kvality a schopnosti našich profesionálnych vojakov. Blahoželám všetkým, ktorým sa dnes dostalo tejto cti," uviedol minister obrany Peter Gajdoš. 

Prezident Kiska apeloval na generálov, aby stáli za spojeneckými záväzkami Slovenska aj verejne. "Armáda patrí dlhodobo medzi najdôveryhodnejšie inštitúcie na Slovensku. Preto vás chcem požiadať, aby ste aj vy, ako autority ozbrojených síl, prispeli k tomu, že verejnosť bude rozumieť otázkam našej obrany, ochrany a bezpečnosti," povedal Kiska.

Andrej Kiska povýšil do hodnosti generála plukovníčku Janu Maškarovú
Zobraziť galériu (3)
Andrej Kiska povýšil do hodnosti generála plukovníčku Janu Maškarovú  (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

Na adresu policajných generálov Kiska pripomenul, že je ich práca vnímaná občanmi každodenne. "Je to práca ťažká, náročná a často nebezpečná. Ale verejnosťou veľmi pozorne a citlivo vnímaná. A od minuloročnej februárovej vraždy viac, ako kedykoľvek predtým. Verím, že sa so všetkými mimoriadne náročnými úlohami, ktoré stoja pred celým našim policajným zborom, popasujete a vyrovnáte," doplnil Kiska.

Viac o téme: VymenovanieGeneráliAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu