Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Minister Gajdoš absolvoval významné rokovanie: Stretol sa s členmi V4, Francúzska a Nemecka

Minister obrany SR Peter Gajdoš
Minister obrany SR Peter Gajdoš (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Minister obrany SR Peter Gajdoš dnes v Bruseli rokoval s partnermi z krajín Vyšehradskej skupiny spolu s ministerkami obrany Francúzska a Nemecka. Išlo historicky o prvé stretnutie v tomto formáte, ktoré sa navyše uskutočnilo počas slovenského predsedníctva vo V4. Hlavnými témami boli najmä spoločné ciele v oblasti obranných iniciatív Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, ako aj medzinárodného krízového manažmentu.

"Ako predsedajúca krajina Vyšehradskej skupiny sme toto stretnutie iniciovali najmä pre potenciál, ktorý táto spolupráca ponúka. Pretože, aj keď možno nie vždy sme úplne jednotní v čiastkových otázkach, cieľ máme spoločný," uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš.

Ako ďalej zdôraznil, krajiny Vyšehradskej skupiny považujú Francúzsko a Nemecko za významných a strategických partnerov v rámci euroatlantického priestoru. "Toto fórum prinieslo jedinečnú príležitosť na zjednotenie postojov, či výmenu skúseností z minulých, ako aj aktuálnych obranných iniciatív," zhodnotil prínos rokovania šéf slovenského rezortu obrany.

Ministri obrany sa venovali aj otázkam Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky Európskej únie, Stálej štruktúrovanej spolupráci, Vojenskej mobilite, ako aj rozširovaniu spolupráce medzi EÚ a NATO. Minister obrany Peter Gajdoš informoval partnerov aj o stave vlajkového projektu obrannej spolupráce krajín V4 - Bojovej skupiny EÚ krajín V4, ktorá bude v pohotovosti od júla tohto roka, pričom Vyšehradská skupina už deklarovala zámer aj na vybudovanie ďalšej bojovej skupiny v prvej polovici roka 2023.

Ministri obrany dnes hovorili aj o účasti na misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu, a to najmä v súvislosti s bojom proti nelegálnej migrácii, či terorizmu. V tejto súvislosti vyzdvihli prínos operácii EUNAVFOR MED Sophia a EUFOR Althea, do ktorých sa zapojila aj Slovenská republika.

Súčasťou dnešnej diskusie boli aj pokroky jednotlivých krajín v implementácii Iniciatívy pripravenosti NATO. Partneri zároveň hovorili aj o zvyšovaní výdavkov na obranu, prehlbovaní spôsobilostí a skúsenostiach z pôsobenia v misiách a aktivitách NATO v Afganistane, v Iraku a v Pobaltí. informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková.

Viac o téme: Minister obranyNemeckoFrancúzskoV4Peter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu