Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mafiánsky štát? Bugár a Remišová majú na vyjadrenia prezidenta Kisku odlišný názor

Veronika Remišová, Béla Bugár Zobraziť galériu (4)
Veronika Remišová, Béla Bugár (Zdroj: SITA/Branislav Bibel, TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Predseda Most-Híd Béla Bugár a predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová sa v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo nezhodli na viacerých témach. Ich názory sa líšia napríklad na vyjadrenia prezidenta SR Andreja Kisku v zahraničných médiách aj na účasť predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) na vojenskej prehliadke v Rusku.

Známy publicista skritizoval Kisku: Jediný prezident, ktorý svoj štát označuje za mafiánsky

Bugár prezidentovi jeho negatívne vyjadrenia na adresu Slovenska vyčíta. "Aj keby to tak bolo, prezident musí v zahraničí vždy chrániť záujmy SR. A pritom to tak ani nie je," uviedol. Podľa Remišovej má však prezident na takéto vyjadrenia právo. "Zlé meno Slovensku robia činy vládnej koalície," oponovala.

Remišová v diskusii nevylúčila ani nepotvrdila ambíciu vstúpiť do strany Andreja Kisku. "Ja som neurobila žiadne rozhodnutie, keď ho urobím, tak sa to dozviete," povedala. Odmietla však, že by boli v OĽaNO nezhody v otázkach zahraničnej politiky. Aj keď sa v niektorých detailoch jej názory a názory lídra OĽaNO Igora Matoviča líšia, v zahraničnopolitickom smerovaní majú jednotné postoje.

Veronika Remišová kandidovať nebude
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Zahraničnopolitická orientácia je podľa Bugára jednoznačná aj vo vládnej koalícii. Je podľa neho v poriadku, ak má jeden z ústavných činiteľov bližšie vzťahy s Ruskom, pokiaľ to nemá vplyv na zahraničnopolitickú orientáciu. Remišová nesúhlasila. "Pre krajinu nie je dobré, keď traja najvyšší ústavní činitelia a ešte aj predseda európskeho výboru hovoria úplne opačné veci," konštatovala.

Remišovej prekáža aj Dankova účasť na vojenskej prehliadke v Rusku. "Andrej Danko vážne narúša záujmy SR," vyhlásila. Argumentuje tým, že aj keď v minulosti sa svetoví lídri na tejto prehliadke zúčastňovali, odvtedy Rusko napadlo Gruzínsko a Ukrajinu. "Momentálne zúčastňovať sa na prehliadke armády, ktorá robí takéto vojny a narúša stabilitu v regióne, nie je vhodné," myslí si Remišová. Pamiatku sovietskych vojakov, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní slovenského územia, si podľa nej treba uctiť iným spôsobom.

Volby19 Bugár prezident kandidatúra
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FOTO TASR - Jakub Kotian)

Bugár pri Dankovej návšteve zvlášť posudzuje účasť na prehliadke, ktorá je podľa neho v poriadku. "Ale s niektorými konkrétnymi stretnutiami pána Danka nie sme spokojní, pretože vieme, že ten človek je na sankčnom zozname. Boli aj narážky, že by mohol prísť na Slovensko, ale to nemôže," povedal v súvislosti s Dankovými stretnutiami so šéfom ruskej Štátnej dumy Vjačeslavom Volodinom.

Šéf SNS Danko tvrdí: Ak koaliční partneri rokujú s kotlebovcami, vyvodí dôsledky

Predseda Mosta-Híd tiež v diskusnej relácii priznal, že by bol ochotný v prospech strany odstúpiť z predsedníckeho postu. "Ale nie v prospech spojenia s SMK," dodal. Podľa jeho slov by chcel s touto stranou spolupracovať, ale nie je to možné. Remišová si myslí, že predstavitelia maďarskej menšiny by sa mali spojiť, ideálne by bolo, ak by sa spojili aj s predstaviteľmi iných menšín.

Bugár priznal pokles prefencií Mosta-Híd, je za tým viac faktorov, tvrdí

Strane Most-Híd klesli preferencie, priznal v relácii televízie Markíza Na telo s Michalom Kovačičom predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Podľa neho strane „obrovsky“ uškodil aj zákon, ktorý by obmedzil spievanie zahraničných hymien na Slovensku. Tvrdí, že ako predseda strany rozmýšľa, ako stranu dostať do parlamentu. Podľa posledných prieskumov verejnej mienky je Most na hranici zvoliteľnosti do NR SR, v prieskume Focusu neprekročil ani päťpercentnú hranicu, získal 4,7 percenta.

Béla Bugár počas tlačovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na otázku, či nie je cesta v spojení sa s konkurenčnou Stranou maďarskej komunity (SMK), Bugár odpovedal - „nedá sa“. Most-Híd sa podľa neho už o spoluprácu pokúsil pred komunálnymi voľbami aj voľbami do vyšších územných celkov. „Odmietli, povedali, že nepotrebujú. Je tam nenávisť,“ dodal Bugár. Je možné, že by odišiel v prospech Mosta-Híd, ale odmietol odísť len preto, aby pomohol spojeniu Mosta s SMK.

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Veroniky Remišovej by bolo ideálne, aby záujmy národnostných menšín zastupovala celoštátna strana. Tvrdí, že záujmy menšín – maďarskej, rusínskej či rómskej, sú z väčšej časti rovnaké. Takisto si myslí, že je škoda, že sú na Slovensku tri – štyri maďarské strany, ktoré sa nevedia dohodnúť. Bugár súhlasí s tým, že by bolo ideálne, aby celoštátna strana zastupovala záujmy menšín, ale myslí si, že taká strana na Slovensku ešte dlho nebude.

Viac o téme: Andrej DankoAndrej KiskaVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu