Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Danko rečnil pred zástupcami V4 o prioritách únie: Nutnosť doriešiť brexit a zreformovať EÚ

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

PIEŠŤANY - Višegrádska štvorka je formát, ktorý má záujem o zdynamizovanie a zároveň reformovanie Európskej únie. Po spoločnom stretnutí predsedov parlamentov Višegrádskej štvorky a štátov Beneluxu v Piešťanoch to povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Dodal, že sú to práve štáty Beneluxu, od ktorých sa môžeme učiť.

„Celý čas sme viedli diskusiu, ako sa má Európska únia ďalej vyvíjať, ako prekonávať problém odtrhnutia Európskeho parlamentu od národných parlamentov, ako jasne pomenovať oblasti, v ktorých má Európska únia spolupracovať, aby sa stala svetovým lídrom, ktorý bude vedieť konkurovať Rusku, Číne, Spojeným štátom,“ povedal Danko.

Hlavnou výzvou súčasnosti je podľa neho čo najrýchlejšie doriešenie brexitu a jasné definovanie oblastí spolupráce. Podľa podpredsedu českej Poslaneckej snemovne Radka Vondráčka sa ukázala sila a opodstatnenosť Višegrádskej skupiny. „Keď postupujeme spoločne, je nás vidieť, je nás počuť, pretože reprezentujeme 65 miliónov ľudí,“ povedal. Prezident spoločného parlamentu Beneluxu Gusty Grass skonštatoval, že čím silnejší je projekt Európskej únie, tým silnejšie sú aj jej individuálne krajiny. Naznačil, že formát V4 by mohol v budúcnosti inštitucionálne fungovať podobne ako Benelux.

Viac o téme: Andrej DankoV4Višegrádska štvorka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu