Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zaujímavá debata lídrov: Sulík by zrušil odvody pre reťazce, podľa Danka treba znížiť DPH

Richard Sulík a Andrej Danko Zobraziť galériu (5)
Richard Sulík a Andrej Danko (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Michal Svítok)

BRATISLAVA – Strana Sloboda a solidarita zruší odvody pre obchodné reťazce ako prvú vec v prípade, že sa po nasledujúcich parlamentných voľbách dostane do vlády. Predsedovi parlamentu a SNS Andrejovi Dankovi to dnes v relácii RTVS O 5 minút 12 povedal líder SaS Richard Sulík.

 


Čítajte aj: Andrej Danko to povedal jasne: Ak sa stane TOTO, SNS odíde z vlády


„Zrušenie odvodov pre reťazce by okamžite pomohlo ľuďom,“ povedal Sulík. S Dankom sa zhodne, že dane pre právnické osoby treba znížiť, no ľutuje, že to neprišlo skôr, lebo Slovensko roky zažívalo len zvyšovanie daní. Zníženie DPH na potraviny podľa neho v súčasnej vládnej koalícii neprejde. Sulík tiež vyjadril presvedčenie, že koalícia je rozhádaná.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (5)
Richard Sulík  (Zdroj: Topky/Maarty)

Danko trvá na tom, že na Slovensku nie je žiadna koaličná kríza. Informoval, že v stredu sa stretne koaličná rada, kde sa budú lídri baviť o mnohých problémoch vrátane znižovania daní, a to aj DPH, a o rôznych predstavách koaličných strán. „Koalícia je manželstvo z rozumu a raz sa skončí. Chcem už začať riešiť problémy ľudí,“ vyhlásil Danko a zdôraznil, že niekedy je v záujme dobrej veci nutné politicky zatlačiť.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (5)
Andrej Danko  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Predseda SNS tvrdí, že Slovensko je lídrom v raste cien potravín v EÚ. Je tiež presvedčený, že odvod pre obchodné reťazce nezvýšil ceny potravín. „Ceny potravín tu priebežne rastú a rástli by aj po zrušení odvodu. Reťazce si tu totiž robia, čo chcú. Jediná cesta je zníženie DPH,“ zdôraznil. Danko dúfa, že nový minister financií bude ochotný znižovať dane.

O voľbe sudcov ÚS

Koaličná SNS nebude dávať svojim poslancom žiadny pokyn, ako hlasovať, ani v prípade druhej voľby kandidátov na ústavných sudcov. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol predseda vládnej strany a zároveň predseda Národnej rady SR Andrej Danko. „SNS si zodpovedne vyberie. Jednoducho poslanci dostanú voľnú ruku tak, ako ju dostali. Možno nastane prienik niektorých mien. Pokiaľ nebude nejaká koaličná dohoda, myslím si, že to znova pôjde tým systémom, že sa dá voľná ruka poslanom,“ vyhlásil Danko.

Poznamenal, že sám presadzovať nikoho nebude, keďže sa vraj sklamal už v mnohých ľuďoch. Keďže prvá voľba ústavných sudcov bola verejná, druhá by podľa neho mala byť tajná. Priznal ale, že nemá problém robiť progres v dohodách, aby sa dospelo k cieľu. „Mne neprekáža ani verejná voľba,“ doplnil Danko.

Zaujímavá debata lídrov: Sulík
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Za verejnú voľbu ústavných sudcov je aj predseda SaS Richard Sulík. Zdôraznil, že od voličov dostali hlasy nielen strany, ale aj poslanci, ktorí sú v parlamente. „A títo voliči majú nárok na to, aby vedeli, ako ich poslanci hlasujú a volia, ako hlasujú ich zástupcovia v národnej rade,“ skonštatoval Sulík. Doplnil, že liberáli si určite z kandidátov vyberú tých, o ktorých si myslia, že sú vhodní na tento post. 

Podľa Danka sa nič nedeje

Rozdielne názory majú predsedovia strán na to, či je problémom, že nových sudcov sa nepodarilo zvoliť už pri prvej voľbe. Šéf národniarov to za veľký problém nepovažuje. Argumentuje tým, že dostatočný počet sudcov nebol už v minulosti. „Čo sa deje? Pokoj. Som to povedal na tlačovke – nebo nepadlo na Slovákov. Budú ďalšie voľby. Mám tu zoznam 30 mien, pôjdu ďalšie procesy, zvolia sa a ideme ďalej,“ povedal Danko.

Ústavný súd v Košiciach
Zobraziť galériu (5)
Ústavný súd v Košiciach  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

S jeho tvrdeniami však šéf liberálov nesúhlasí. „Nezľahčoval by som to. Že nemáme ani plénom na Ústavnom súde, Ústavný súd je dnes de facto nefunkčný,“ oponoval Sulík. Poznamenal, že je základnou povinnosťou poslancov hlasovať a voliť. Výsledok prvej voľby ústavných sudcov označil za „zlyhanie poslancov Smeru-SD na celej čiare, a vrcholne nezodpovedné“. Na margo toho Danko uviedol, že nikomu neprináleží hodnotiť správanie a politickú reakciu inej strany. Poznamenal však, že Smer-SD je stále relevantnou stranou.

Viac o téme: Richard SulíkAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu