Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Medzi uchádzačmi o post ústavných sudcov sú skvelí kandidáti, myslí si Remišová

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Parlamentná opozícia našla podľa slov Veroniky Remišovej (OĽaNO) spomedzi 39 kandidátov na ústavných sudcov aj takých, ktorí spĺňajú morálne či odborné predpoklady. Remišová tiež uviedla v reakcii na príhovor prezidenta Andreja Kisku v pléne Národnej rady SR, že voľba 18 kandidátov je kľúčovou témou tohto volebného obdobia.

"Dnes si zvolíme deväť ľudí, ktorí budú najbližších 12 rokov rozhodovať o ústavnosti. Chcela by som zároveň vyzvať vládnu koalíciu, aby nerobila obštrukcie," povedala Remišová. Plénum parlamentu bude napokon hlasovať o 39 kandidátoch na post ústavných sudcov vrátane expremiéra a šéfa strany Smer-SD Roberta Fica. O tom, že spĺňa zákonné podmienky, rozhodol dnes ústavnoprávny výbor. Pôvodne bolo uchádzačov 40, ale šéfka policajnej akadémie Lucia Kurilovská stiahla svoju kandidatúru.

"Sme presvedčení, že medzi uchádzačmi sú skvelí aj dobrí kandidáti na post ústavných sudcov. Ústavný súd SR je zároveň jedným z pilierov demokracie. Ak neschopnosťou vládnej koalície dohodnúť sa znefunkčníme túto inštitúciu, hrozí ďalšia strata dôvery občanov v právny štát," uzavrela Remišová. Rokovanie odštartuje dnes po pravidelnej Hodine otázok po 15. hodine.

Parlament má za úlohu zvoliť 18 kandidátov, z ktorých následne prezident vymenuje polovicu. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač o post sudcu Ústavného súdu SR nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Kým predstavitelia koaličných strán presadzujú tajnú voľbu, opozícia a mimovládne organizácie žiadajú verejnú voľbu. Deviatim sudcom Ústavného súdu SR vyprší funkčné obdobie 16. februára.

Viac o téme: KandidatúraÚstavný súdVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu