Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Naď vyzýva premiéra, aby z bezpečnostnej rady stiahol dokumenty o servise stíhačiek a vozidlách 8x8

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď (Zdroj: SITA/Martin Havran)

BRATISLAVA - Opozičné hnutie OĽaNO vyzýva predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby zo stredajšieho zasadnutia bezpečnostnej rady stiahol dokumenty týkajúce sa servisnej zmluvy na stíhačky Mig 29 a obstarania bojových vozidiel 8x8.

Ako dnes na tlačovej besede povedal tieňový minister obrany hnutia Jaroslav Naď, realizácia oboch zmlúv by štát vyšla na 650 miliónov eur v čase, keď ozbrojené sily nemajú prostriedky ani na zabezpečenie osláv výročia SNP. Dokumenty podľa neho rezort plánoval na radu predložiť už koncom minulého roka, boli však stiahnuté ako nekvalitné. "Projekt vozidiel 8x8 mal také množstvo zásadných pripomienok, že úradníci na ne ani nedokázali odpovedať," uviedol Naď s tým, že nákupy z dielne vládnej SNS charakterizuje nehospodárnosť, nekompetentnosť a nesystémovosť. Podľa Naďa pritom samotný predseda vlády skonštatoval, že nedovolí žiadne ďalšie veľké nákupy v rezorte obrany, pokiaľ nebudú v parlamente schválené bezpečnostná a obranná stratégia. Ich prijatie podľa medializovaných informácií zdržala práve SNS.

"Minister obrany Peter Gajdoš a 'jeho šéf' Hoľko (Ján Hoľko - vedúci služobného úradu MO SR) má k dispozícii rozpočet, o ktorom sa iným ministrom obrany ani nesnívalo," vyhlásil Naď s tým, že tieto zdroje boli smerované len na uspokojenie oligarchov. Napríklad nové stíhačky F-16 sú podľa neho také špičkové, že si ich okrem Slovenska dovolil kúpiť už len Katar. Sumu 170 miliónov eur dal zase podľa Naďa rezort na kúpu nových húfnic, aj keď podobné máme už z roku 2000 a nevyužívajú sa. Naď dodal, že nehospodárne a nezmyselné výdavky má navyše prekryť diskusia o povinnej vojenskej službe, ktorá by stála ďalšie stovky miliónov, možno až miliardu eur.

Viac o téme: Bezpečnostná radaPeter PellegriniJaroslav NaďStíhačky Mig 29
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu