Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Opozícia kritizuje rozhodnutie ústavného súdu: Je to nepochopiteľné a proti slobode prejavu

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, z ktorého vyplýva, že novela rokovacieho poriadku NR SR nie je v rozpore s ústavou, je nepochopiteľné a bez opory v trendoch slobody prejavu. Tvrdí to opozičné hnutie OĽaNO.

"Dostali sme sa tým do absurdnej situácie, keď deti od malička učíme pri prezentáciách v škole používať vizuálne pomôcky, ale poslancom parlamentu zároveň zakazujeme použiť pri vystúpení akýkoľvek graf či tabuľku," uviedli Obyčajní.

Na druhej strane sa podľa nich takémuto absurdnému a nedemokratickému rozhodnutiu nemožno čudovať, keďže o súlade s ústavou rozhodovali aj sudcovia Jana Laššáková a Mojmír Mamojka, ktorí pred rokom za samotný zákon hlasovali ešte ako poslanci strany Smer-SD.

ÚS rozhodol, že novela rokovacieho poriadku Národnej rady SR z roku 2016, ktorú presadila vládna koalícia, nie je v rozpore s Ústavou SR. Súd nevyhovel návrhu skupiny opozičných poslancov. Parlamentná opozícia vyčítala ustanoveniam novely porušovanie princípov ochrany práva na slobodu prejavu, ochrany slobodnej súťaže politických síl a princípu právneho štátu.

Viac o téme: NR SROĽaNOOpozíciaÚstavný súd SRNovela rokovacieho poriadku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu