Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Richter o roku 2019: Budeme riešiť 13. dôchodok aj príspevok na opatrovanie

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

BRATISLAVA - Legislatívne plány rezortu práce na rok 2019 zahŕňajú napríklad zavedenie dvojnásobného vianočného príspevku pre dôchodcov, 13. dôchodok, alebo aj zvýšenie príspevku na opatrovanie. Priblížil to minister práce Ján Richter (Smer-SD).

"Ideme v budúcom roku riešiť otázku a zavedenie dvojnásobného vianočného príspevku pre dôchodcov. Ak teraz bolo maximum 100 eur, ideme na 200 eur na maximum," skonštatoval s tým, že zároveň chce pracovať aj na podmienkach, aby sa postupne mohol zaviesť takzvaný 13. dôchodok.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR plánuje tiež predĺženie obdobia poberania materskej dávky, alebo "razantné zvýšenie rodičovského príspevku". Rezort sa podľa Richtera prikláňa k obom riešeniam, reálne však bude podľa neho možné dosiahnuť len jednu z týchto možností.

Štát by mal na seba podľa ministra práce tiež prebrať zodpovednosť za osobu, ktorá neplatí výživné. Zvýšiť sa má aj príspevok na opatrovanie. "Je nevyhnutné sa dostať na úroveň, aby opatrovateľka mala príjem vo výške čistého príjmu minimálnej mzdy. Takej minimálnej mzdy, ktorá je aktuálna pre ten kalendárny rok," avizoval Richter.

Viac o téme: 13. dôchodokSlovenskoSmer-SDJán Richter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu