Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Policajný šéf sa bude vyberať po novom: Plénum prelomilo prezidentovo veto

Národná rada SR
Národná rada SR (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Policajný prezident sa bude od februára 2019 vyberať podľa nových pravidiel. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok 80 hlasmi opätovne schválili novelu zákona o Policajnom zbore SR z dielne ministerstva vnútra, ktorá zmeny prináša. Plénum neprijalo námietky prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý novelu v stredu (12.12.) nepodpísal a vrátil ju do parlamentu. Hlasovaním ukončili 39. schôdzu NR SR, ktorá sa konala iba kvôli vetovaným zákonom o Policajnom zbore a osobitnom odvode pre obchodné reťazce.

Kiska označil návrh novely zákona o Policajnom zbore za nesystémový, nerieši podľa neho aktuálne problémy spojené s fungovaním Policajného zboru ani nezaručuje nezávislosť policajnej inšpekcie, keďže zostáva osobitnou súčasťou Policajného zboru. Upozornil tiež, že novela zachováva podriadenosť a zodpovednosť prezidenta Policajného zboru ministrovi vnútra, pričom obaja ostávajú súčasťou výkonnej moci.

Policajného prezidenta bude po novom naďalej vymenúvať minister vnútra, avšak až na základe výberového konania a len s odporúčaním parlamentného brannobezpečnostného výboru, ktoré musí odobriť nadpolovičná väčšina jeho členov. Menovaný bude na štyri roky s možnosťou opätovného vymenovania. Na ustanovenie do funkcie bude teda potrebná zhoda výberovej komisie, výboru pre obranu a bezpečnosť a ministra.

Podľa zákona má byť do funkcie policajného prezidenta vymenovaný len príslušník Policajného zboru, ktorý je v služobnom pomere najmenej desať rokov. Podľa novely ho môže minister odvolať pre závažné dôvody, ktoré však bude musieť odobriť aspoň trojpätinová väčšina členov brannobezpečnostného parlamentného výboru.

Zmeny čakajú aj policajnú inšpekciu. Novela zákona počíta s vytvorením Úradu inšpekčnej služby, ktorý má odhaľovať a vyšetrovať trestné činy príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov, tiež kontrolovať zákonnosť postupu policajtov. Bude podeň patriť aj vyšetrovanie a skrátené vyšetrovanie trestných činov colníkov. Úrad bude riadiť šéf inšpekcie, ktorý sa má zodpovedať vláde. Riaditeľa Úradu inšpekčnej služby bude menovať do funkcie vláda SR na návrh ministra vnútra. Šéfa inšpekcie budú vyberať vo výberovom konaní, jeho menovanie bude tiež závisieť od odporúčania brannobezpečnostného výboru. Aj v tomto prípade bude konanie realizovať sedemčlenná výberová komisia ako pri policajnom prezidentovi. Slovo bude mať aj výbor.

Viac o téme: PrezidentParlamentZákonVoľbaPolicajný prezidentVetoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu