Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Rusko oznámilo odvetu proti Slovensku! Za vyhodeného špióna príde trest

Vladimir Putin a jeho venezuelský kolega Nicolás Maduro.
Vladimir Putin a jeho venezuelský kolega Nicolás Maduro. (Zdroj: SITA/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP)

BRATISLAVA - Moskva bude podľa stredajšieho vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí na vyhostenie svojho diplomata zo Slovenska reagovať recipročne. Informovala o tom agentúra Interfax.

Predstavitelia ruského rezortu zahraničia uviedli, že "ruská strana odpovie na nepriateľskú akciu Bratislavy na základe princípu reciprocity". Slovenský premiér Peter Pellegrini potvrdil v stredu po rokovaní vlády, že došlo k vyhosteniu ruského diplomata zo Slovenskej republiky. Podľa premiéra vykonával činnosť, ktorá už nebola v súlade s tým, ako sa má diplomat na území krajín Európskej únie a NATO správať.

Pellegrini poznamenal, že išlo o diplomatického pracovníka Úradu pridelenca obrany veľvyslanectva Ruskej federácie v SR. Diplomata vyhostili 22. novembra a Slovensko musel opustiť do 48 hodín. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, ktoré sa k vzniknutej situácii odmietlo vyjadriť.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) víta rázne kroky SR

„Je nevyhnutné, aby sme rovnako rázne postupovali voči komukoľvek, kto by akýmkoľvek spôsobom podrýval naše národno-štátne záujmy,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík, ktorého doplnil poslanec NR SR a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus: „K tým nesporne patrí aj strategická a kľúčová otázka zahraničnej a bezpečnostnej politiky Slovenska spojená s naším členstvom a fungovaním EÚ a NATO.“

Liberáli sú zároveň presvedčení, že Vláda SR by mala bezodkladne podniknúť kroky, aby sa počet pracovníkov ruskej ambasády znížil na úroveň, kopírujúcu počet diplomatov Slovenskej republiky pôsobiacich v Ruskej federácii.

Danko: Vyhostenie diplomata je bežnou rutinou v rámci vzťahov

Vyhostenie diplomata je podľa predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka (SNS) bežnou rutinou v rámci vzťahov. Uviedol to počas štvrtkovej tlačovej konferencie, na ktorej vystúpil spolu s predsedom Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Radkom Vondráčkom (ANO). Ten doplnil, že Slovensko ako suverénny štát má právo prijímať vlastné riešenia.

"Existujú vyhostenia tichou či oficiálnou cestou. Keď sa pozriete na históriu vyhostenia, či diplomati zo Západu, či z Východu, je to bežná rutina v rámci vzťahov," uviedol Danko s tým, že odmieta akokoľvek komentovať situáciu, o ktorej má málo vedomostí. "Nie sme tu na to, aby sme hodnotili, či je lepší Rus alebo Ukrajinec. Na také malé národy ako my, s prepáčením, vo svete kašlú. A potom to vyzerá komicky, keď sa ako mravec postavíme k slonovi a kričíme, že ten je zlý a ten dobrý," doplnil Danko.

Slovensko ako suverénny štát má podľa Vondráčka právo prijímať vlastné riešenia. "Keď vznikne nejaký problém a je najlepším diplomatickým riešením vyhostenie diplomata, tak ako suverénny štát vyhostí diplomata. Rovnako tak urobila Česká republika, keď bola solidárna so svojimi spojencami a vyhostila troch ruských diplomatov," uzavrel predseda českej Poslaneckej snemovne.

Viac o téme: DiplomatVyhostenieRuskoMinisterstvo zahraničných vecí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu