Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Premiér rokoval s ukrajinskou vicepremiérkou: Slovensko podporuje celistvosť Ukrajiny

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

ZÁHREB - Slovenská republika plne podporuje a rešpektuje územnú celistvosť Ukrajiny. Po stretnutí s ukrajinskou vicepremiérkou Ivannou Klympush Tsintadze to uviedol predseda vlády Peter Pellegrini. Stretnutie sa uskutočnilo v rámci summitu hláv štátov Stredoeurópskej iniciatívy a jednou z tém bol práve aktuálna napätá situácia v Azovskom mori.

"Hovorili sme o tom, že prioritou nášho predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) bude práve hľadanie mierového riešenia tohto konfliktu," povedal premiér s tým, že táto vec sa dotýka aj nás ako susednej krajiny. Pellegrini tiež uviedol, že Slovensko je naďalej pripravené zabezpečovať dodávky plynu na Ukrajinu takzvaným reverzným tokom. "V prípade, že by došlo k nejakým vážnym problémom, môže sa Ukrajina spoľahnúť na Slovensko," zdôraznil Pellegrini s tým že SPP je na takúto situáciu pripravená.

Spoločný rozhovor sa týkal aj ukrajinských pracovníkov na Slovensku. "Majú vytvorené štandardné podmienky na Slovenku. Platí zákon, ktorý bráni sociálnemu dumpingu, to znamená, aj pracovníci prichádzajúci z Ukrajiny majú u nás rovnaké podmienky pracovné aj platové, tak, ako by mali Slováci keby pracovali na rovnakých pozíciách," skonštatoval. Premiér zároveň pochválil Ukrajinu za množstvo implementovaných reforiem s tým, že SR je pripravená susednej krajine pomáhať. "Vzťahy s Ukrajinou máme dobré, sme priatelia," dodal.

Viac o téme: RuskoUkrajinaPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu