Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MIMORIADNA SPRÁVA Kiska zatiaľ neprijal demisiu Lajčáka!

Miroslav Lajčák má za sebou stretnutie s Andrejom Kiskom Zobraziť galériu (8)
Miroslav Lajčák má za sebou stretnutie s Andrejom Kiskom (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Miroslava Lajčáka dnes čaká posledné stretnutie ohľadom jeho demisie. Prezident Andrej Kiska ho dnes doobeda prijme v prezidentskom paláci. Premiér Pellegrini včera požiadal prezidenta, aby Lajčákovu demisiu neprijal. Dnes sa rozhodne, či Lajčák ostane ministrom zahraničných vecí a ustúpi, alebo dodrží svoje slovo a na jeho poste ho po rokoch vystrieda niekto iný.

VIDEO Vyhlásenie Andreja Kisku k demisii Lajčáka

Kiska dnes prijal Lajčáka v súvislosti s jeho demisiou. „Ako viete, táto situácia vznikla v súvislosti s otázkou účasti slovenskej delegácie vedenej ministrom zahraničnej vecí na konferekcii OSN v Marrákeši. To čo sa tu dialo v posledných dňoch považuje za nepríjmené divadlo, ktoré poškodilo záujmy našej krajiny,“ uviedol na začiatok Kiska. 

MIMORIADNA SPRÁVA Kiska zatiaľ
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Kiska zatiaľ demisiu neprijal

„Je v záujme našich občanov aby sa Slovensko zúčastňovalo všetkých významných stretnutí,“ povedal s tým, že dôležitá je spolupráca a nie to, aby na seba politici pokrikovali. „Rozumiem rozčarovaniu ministra zahraničných vecí aj tomu, čo ho viedlo k podaniu demisie. Včera ma predseda vlády telefonicky informoval o tom, že minister zahraničia má jeho plnú dôveru, rozhodol som sa preto počkať na zajtrajšie rokovanie vlády,“ povedal. 

MIMORIADNA SPRÁVA Kiska zatiaľ
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Po zasadnutí vládneho kabinetu sa stretne s premiérom a s ministrom zahraničných vecí a oznámi svoje konečné rozhodnutie. „Osobne by ma jeho odchod mrzel. S prácou pána Lajčáka som spokojný. Slovensko by nemalo stratiť tak kvalitného ministra a diplomata,“ dodal. Stretnutie Miroslava Lajčáka a Andreja Kisku sa skončilo bez slov. Lajčák prešiel popri novinároch bez vyjadrenia. „Ja sa vyjadrím až potom, keď sa vyjadrí pán prezident,“ povedal Lajčák.

Pellegrini sa vyjadrí zajtra

„Predseda vlády SR Peter Pellegrini sa zajtra po rokovaní vlády stretne s prezidentom SR Andrejom Kiskom aj ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslavom Lajčákom. Po tomto stretnutí budú verejnosť aj médiá informovať,“ uviedol v stanovisku tlačový odbor úradu vlády. Peter Pellegrini včera požiadal prezidenta Kisku, aby demisiu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka neprijal. 

MIMORIADNA SPRÁVA Kiska zatiaľ
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Most podporí účasť Slovenska na rokovaní v Marrákeši 

Ministri Mosta-Híd podporia na stredajšom rokovaní vlády účasť Slovenska na medzivládnej konferencii v Marrákeši, kde sa bude rokovať o Globálnom pakte OSN o migrácii. Informovala o tom hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. Pripomína, že poslanci Mosta-Híd v parlamente zaujali jasné stanovisko k otázke kompaktu.

„Podporili výhrady k predmetnému dokumentu a vyslanie delegácie SR na decembrové rokovanie,“ doplnila s tým, že ministri zaujmú rovnaký postoj. „Sme presvedčení, že naše výhrady by mali odznieť tam, kde vznikol samotný pakt, čiže na pôde OSN. V prípade účasti je možné predniesť výhrady k rámcu. Takéto stanovisko sa stane súčasťou zápisnice konferencie,“ vysvetľuje vládny Most-Híd.

Podľa SaS konal Kiska spôsobom, ktorý nie je ústavný

„Musíme s poľutovaním konštatovať, že sa prezident Andrej Kiska rozhodol demisiu ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka riešiť spôsobom, ktorý nie je ústavný,“ uviedla strana v stanovisku. Podľa nich je Miroslav Lajčák zrelý človek a skúsený diplomat a svojou demisiou jednoznačne prejavil vôľu odisť z postu ministra zahraničných vecí. 

„Podľa slovenskej ústavy štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. Ústava SR a ani žiadny iný zákon nikde nehovoria o možnosti spätného vzatia už raz podanej demisie a akceptácie tohto kroku zo strany prezidenta,“ uviedla strana. „Pritom funkcia prezidenta a ministra má charakter štátneho orgánu, takže na členov vlády a prezidenta sa nevzťahuje iné ústavné pravidlo, ktoré hovorí, že každý môže konať, čo nie je zákonom zakázané."

VIDEO Andrej Kiska prijal Lajčáka v prezidentskom paláci

Informoval o tom predseda vlády vo svojom stanovisku po stretnutí s Lajčákom. Pellegrini ani Lajčák spoločné stretnutie nijako nekomentovali. Lajčák sa vyjadrí až dnes po stretnutí s Kiskom. 

VIDEO Miroslav Lajčák prišiel k prezidentovi

Lajčák u Kisku

Chceme, aby Lajčák ostal ministrom

Pellegrini sa včera stretol aj s generálnym tajomníkom OBSE Thomasom Gremingerom a takisto s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. „Pán minister Lajčák má aj naďalej moju plnú dôveru, pána prezidenta SR Andreja Kisku som požiadal, aby demisiu Miroslava Lajčáka neprijal,“ dodáva sa v stanovisku. Greminger si takisto želá, aby Lajčák na svojom poste zotrval a zastupoval Slovensko na predsedníctve OBSE.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

„Vysvetlil som premiérovi, že OBSE momentálne čelí závažným výzvam,“ zdôraznil a spomenul napríklad rastúce názorové rozdiely medzi východom a západom alebo krízu na Ukrajine. „Čo teraz potrebujeme, to je oddaný, skúsený a rešpektovaný líder,“ povedal. Podľa Gremingera by to mal byť práve Lajčák, kto sa takejto úlohy zhostí. „Potrebujeme niekoho jeho kalibru, kto je rešpektovaný v celom regióne,“ povedal s tým, že Lajčák je na túto úlohu najlepšie pripravený. Keby sa nemohol ujať tejto funkcie, podľa Gremingera by to bola premrhaná príležitosť. „Som si istý, že pokiaľ sa mu predložia správne argumenty, zmení rozhodnutie,“ dodal.

Kiska verí, že do Marrákeša niekto pôjde

Prezident Kiska verí, že vláda niekoho poverí zastupovaním Slovenska na migračnej konferencii v Marrákeši. Povedal to pondelok v Košiciach. Podľa Kisku môže ísť napríklad o slovenského veľvyslanca, ktorý by v Maroku vyjadril výhrady Slovenska ku Globálnemu paktu OSN o migrácii. K svojej účasti na konferencii sa prezident nevyjadril.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

„Neviem si predstaviť, že by sa napríklad na samite EÚ jednalo o migrácii a len kvôli tomu, že je to téma migrácie, by sa nikto zo Slovenska takéhoto samitu Únie nezúčastnil,“ vyhlásil Kiska. Slovensko podľa neho nemôže byť modernou krajinou, ak sa nebude vyjadrovať k dôležitým témam. Prezidentovi je tiež ľúto, že téma migrácie zo strany mnohých politikov vyvoláva vlny populizmu.


VIDEO: Dcéra prezidenta Natália Kisková žne jeden úspech za druhým: Túto vlastnosť si na nej všimli už v detstve


„Vždy sme boli pyšní na nášho ministra zahraničných vecí, že je svetový diplomat, že jeho názor rešpektujú politici po celom svete a zrazu sme ochotní jeho názor ponižovať, potierať a vystupovať proti nemu len kvôli často populistickým hláškam," povedal.

Ako dodal, má rovnaký názor ako Lajčák a niektoré politické strany, vrátane koaličnej strany Most-Híd. Minister zahraničia Miroslav Lajčák oznámil vo štvrtok podanie demisie. Dôvodom je nesúhlas časti koalície s migračným paktom OSN, na príprave ktorého sa podieľal. V utorok Lajčáka prijme prezident Kiska. Hoci Pellegrini dúfa, že Lajčák napokon ostane, už sa špekuluje o tom, kto by ho mohol nahradiť. Podľa viacerých poslancov Smeru by bol vhodným ministrom predseda strany Robert Fico, čoraz častejšie sa ale hovorí aj o premiérovom poradcovi pre zahraničnú politiku Petrovi Kmecovi.

Viac o téme: Peter PellegriniMiroslav LajčákAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu