Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezident Andrej Kiska prijal nového českého veľvyslanca Tomáša Tuhého

Prezident privítal nového českého veľvyslanca Tomáša Tuhého. Zobraziť galériu (3)
Prezident privítal nového českého veľvyslanca Tomáša Tuhého. (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska v stredu prijal nového veľvyslanca Českej republiky na Slovensku Tomáša Tuhého. Ten mu odovzdal poverovacie listiny, čím sa oficiálne ujal funkcie. Zaoberať by sa mal aj projektom vytvorenia Českého domu v Bratislave.

Odovzdaním poverovacích listín do rúk prezidenta sa Tuhý stal mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Českej republiky na Slovensku. Po stretnutí s Kiskom uviedol, že sa zhodli na výnimočnosti vzťahov oboch krajín a v tomto trende chcú aj naďalej pokračovať.

Prezident privítal nového českého
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Jednou z tém, ktorou sa má nový veľvyslanec zaoberať, je otvorenie Českého domu v Bratislave. "Tento dom by mal v budúcnosti slúžiť nielen na reprezentáciu Českej republiky, to znamená na možnosti usporiadania rôznych výstav, ale chceme tým dávať aj priestor napríklad na bilaterálnu spoluprácu medzi jednotlivými krajmi. Tá téma je stále otvorená, v tejto chvíli vyhodnocujeme celý projekt a určite budeme včas informovať o tom, ako sa tento projekt vyvíja," priblížil Tuhý.

Prezident privítal nového českého
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Nového českého veľvyslanca v Bratislave prijal minulú stredu (21. 11.) aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Obaja partneri ocenili, že výnimočné väzby a úspešné príbehy Slovenska a Česka sa darí prezentovať aj voči partnerom v zahraničí. Tuhý tiež ministra informoval o prioritách svojej misie na Slovensku. Tomáš Tuhý bol pred svojím pôsobením na Slovensku českým policajným prezidentom. V tejto funkcii skončil 31. októbra. Na poste veľvyslanca nahradil Líviu Klausovú, manželku bývalého českého prezidenta Václava Klausa, ktorá z postu odišla ešte v apríli.

Viac o téme: PrezidentTomášAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu