Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNY ONLINE Danko po koaličnom zablokovaní odvolávania v parlamente: Zásadné rozhodnutie!

Andrej Danko Zobraziť galériu (15)
Andrej Danko (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Opozícia sa dnes chcela pokúsiť odvolať z postu predsedu parlamentu Andreja Danka. Hlavným dôvodom sú špekulácie okolo jeho rigoróznej práce, okrem toho aj jeho nadštandardné vzťahy s Ruskom. Trojkoalícia strán Smer, Most a SNS však už na začiatku snahu zatrhla a odvolávanie nepovolila. Danko neskôr oznámil, že svoju prácu zverejní pre verejnosť takmer po mesiaci od začatia kauzy.

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR sa začala o 13:00. Zvolal ju podpredseda parlamentu Béla Bugár. 

Tlačovka Andreja Danka

15:30 Opozícia má jasný názor.

15:06 Ako informuje Denník N, práca ešte nie je sprístupnená pre verejnosť. Pracovníci knižnice UMB vraj musia dosť pokyn od vedenia univerzity.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky.sk)

14:53 Danko zároveň avizuje, že podnikne právne kroky na ochranu svojej osoby. Konkrétnejší zatiaľ byť nechcel. Na otázku, prečo k zverejneniu rigoróznej práce pristupuje až po mesiaci, odvetil, že má svoju prácu a nemá čas chodiť po knižniciach.

14:40 Šéf národniarov tvrdí, že nie je prikovaný k funkcii predsedu parlamentu. 

14:31 Predseda SNS je vraj ochotný odpovedať na všetky otázky. 

14:27 Danko dáva svoju prácu k dispozícii na UMB v Banskej Bystrici pre verejnosť tak, ako to vraj bolo 20 rokov.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky.sk)

14:25 Danko požiadal právnika, aby mu našiel prácu, prekvapený ale zistil, že jeho práca nie je. „Jeden kus zmizol. Druhý sa ukázalo, že je registrovaný na meno Juraj Danko," hovorí. Tvrdí, že ide o konšpiráciu. Požiadal preto, aby sa jeho práca dostala do osobitného režimu.

14:21 Danko spomína na svoju minulosť. Tvrdí, že počas šiestich rokov prešiel rukami desiatok pedagógov a mal desiatky skúšok. Prácu obhajoval v Banskej Bystrici vraj preto, lebo časť pedagógov tam odišla. Odovzdal ju v v dvoch kusoch a obhájil ju.

14:19 „Žijeme v dobe, keď sú dve smrti? Mediálna a fyzická," hovorí. Médiám pripomína, ako ho vraj v minulosti kritizovali.

Andrej Danko a Martin
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

14:16 Začala sa tlačovka predsedu parlamentu. „Mám za sebou ďalší mediálny lynč s cieľom dosiahnuť moju politickú smrť," sťažuje sa Danko. 

14:01 Matovič kritizuje Danka

„Od slova do slova skopíroval bez jej vedomia rigoróznu prácu od inej študentky a získal tak podvodom titul JUDr. Keď sa dnes mal postaviť pred ľudí a prijať zodpovednosť, tak si "hrdina" vybavil u Smerákov a Bugára, aby ho podržali a neschválili program schôdze o jeho odvolávaní... nuž, takto to vyzerá, ak je niekto tak neschopný, že si musí vybavovať falošné výložky kapitána či falošnú rigorózku. Dosť mi to pripomína povedačku o hovienku, ktoré keď si sadlo na poličku v špajzi, už si zrazu myslelo, že je lekvár," napísal šéf OĽaNO na Facebooku.

13:54 Opozícia bude znovu zháňať podpisy na odvolávanie Danka, k SaS ich pridá aj OĽaNO a Sme rodina.

Andrej Danko a Martin
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Zľava: Béla Bugár, Andrej
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

13:49 Andrej Danko bude reagovať na tlačovke o 14:15.

13:45 Ako je vlastne možné utajiť prácu, pýta sa Sulík, keď vysokoškolské štúdium je dotované vlastne verejnosťou. „Žijeme v štáte, kde predseda parlamentu je podvodník," dodal.

13:42 „Danko mal výbornú šancu sa dnes obhájiť a my mu ju dáme znovu," hovorí Sulík.

Boris Kollár, Lucia Ďuriš
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Boris Kollár a Lucia
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Tlačovka opozície:

13:38 Ján Budaj vyzýva mladých, ktorí študujú, aby sa 17.11. prišli dovolávať toho, nech nie je zosmiešnená celá akademická obec.

13:36 Boris Kollár tvrdí, že vďaka ľuďom ako Danko sa zo slova politik stala nadávka.

13:33 Danko sa podľa Richarda Sulíka v hochštaplerstve približuje k Ficovi. V každej civilizovanej krajine sa kvôli takýmto veciam odstupuje, tvrdí europoslanec.

13:31 „Pán magister Danko, vás nevyzývam k ničomu, pretože u vás nie je svedomie. Fungujete štýlom chcem, chcem, chcem a to si zoberiem," a hovorí, že tak získal ako kapitánske výložky, tak aj titul.

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu Andreja Danka

13:30 Politička vyzýva rektora UMB Vladimíra Hiadlovského, aby odstúpil.

13:29 Nicholsonová upozorňuje na jednu vec. V žiadosti o zneprístupnenie rigoróznej práce Danko uviedol, že ako autor je podpísaný Juraj Danko a v poznámke meno „Andrej Danko".

13:27 „Všetci sú silní a bijú sa do pŕs, ale potom nám nedajú priestor na diskusiu," hovorí. 

13:26 „Všetci ste videli, čo sa tam stalo. Ako sa zachovala vládna koalícia - ako banda zbabelcov, ktorí kryjú podvodníka," hovorí Lucia Ďuriš Nicholsonová.

13:19 „Teraz je už definitívne jasné, že na tej slávnej rigoróznej práci niečo smrdí..." tvrdí Veronika Remišová z OĽaNO.

13:18 Za program mimoriadnej schôdze totiž v utorok zahlasovalo len 64 poslancov zo 139 prítomných. Schválenie programu nepodporil nikto z koalície. 

Proti boli poslanci Smer-SD a SNS, väčšina členov Mosta-Híd sa zdržala. Proti boli aj nezaradení Peter Marček, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek. Za program rokovania hlasovali poslanci SaS, OĽaNO, Sme rodina, ĽSNS aj zvyšní nezaradení.

13:13 Opozícia na 13:25 ohlásila spoločnú tlačovú besedu.

13:07 „Určite to takto nenecháme,“ hovorí Sulík. Je to podľa neho pokračovanie hanby a je to neprijateľné.

Robert Fico, Béla Bugár
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Robert Fico, Béla Bugár
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

13:06 Koaliční poslanci podržali šéfa parlamentu Andrej Danka

Program schôdze nebol schválený. Ľudia na balkóniku sú rozhorčení a kričia: Hanba. „Ľudia tu prišli z celého Slovensko. Hanba! Mafiáni!“

13:05 Andrej Hrnčiar, Richard Vašečka, Jana Vaľová a niekoľko ďalších sa ospravedlnilo zo schôdze.

13:04 Béla Bugár zahájil schôdzu. 

13:02 Schôdza pomaly začína. Robert Fico, Béla Bugár a Andrej Danko si vymenili na úvod schôdze pár slov. 

12:58 Béla Bugár povedie dnešnú mimoriadnu schôdzu. Predseda NR SR Andrej Danko schôdzi nebude predsedať, keďže schôdza sa týka jeho osoby. 

Parlament
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky.sk/Maarty)

12:57 Poslanci pomaly prichádzajú do rokovacej sály. 

Opozícia dala začiatkom minulého týždňa Andrejovi Dankovi ultimátum. Do konca týždňa mal zverejniť svoju rigoróznu prácu, inak sa ho pokúsia odvolať. Danko to nesplnil, preto by mal dnes čeliť odvolávaniu. Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová vidí dôvod na odvolanie aj v Dankových proruských ambíciách. Šéf parlamentu sa vyjadril, že do Ruska bude chodiť, aj keby celá opozícia do Dunaja skočila. 

Dankove proruské ambície

Nicholsonová uviedla ako ďalší dôvod Dankove proruské ambície, ktoré sú v príkrom rozpore so zahraničnou politikou Slovenska. „Zároveň sa prihlásil k orbánovskej politike a volá po centralizácii moci. To je neprípustné,“ povedala Ďuriš Nicholsonová. Ďalšou príčinou, pre ktorú bude Danko čeliť odvolávaniu, je, že šéf SNS podľa opozície účelovo bráni prijatiu Bezpečnostnej stratégie SR a Obrannej a Vojenskej stratégie SR v parlamente.

MIMORIADNY ONLINE Danko po
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Danko)

Šéf parlamentu v reakcii uviedol, že rozčúlenie nie je program. „A na ich výčitky ohľadom mojich zahraničných ciest zasa dodávam, že do Ruska budem chodiť, aj keby celá opozícia skočila do Dunaja,“ odkázal.

Kotlebovci zahlasujú za odvolávanie

Poslanci ĽSNS v utorok popoludní zahlasujú za program mimoriadnej schôdze parlamentu a ak predseda parlamentu Andrej Danko počas rokovania dôveryhodne nevysvetlí okolnosti vypracovania svojej rigoróznej práce, ĽSNS zahlasuje aj za jeho dovolanie. Na tlačovej konferencii to deklaroval líder strany Marian Kotleba. „Nevidíme dôvod na to, aby akýkoľvek verejný funkcionár zatajoval prácu, ktorá má dokladovať jeho vzdelanie. Je to nielen neprijateľné, ale je to aj veľmi nefér voči vysokoškolským pedagógom aj voči poctivo vyštudovaným právnikom,“ povedal Kotleba.

Marian Kotleba
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Podpredseda ĽSNS Milan Uhrík tvrdí, že Danko je už od začiatku plný kontroverzií. „Je to falošný kapitán, z ktorého sa smejú všetci vojaci, ale už je to aj falošný doktor práv, z ktorého sa smejú všetci právnici. Ukazuje sa, že jeho rigorózna práca bola zrejme ukradnutá študentke na Univerzite Komenského. On ju zobral, prepísal meno a odovzdal na Univerzite Mateja Bela. Ak je to pravda, takýto človek nemá na poste predsedu NR SR čo robiť,“ myslí si.

Koaličný trojlístok sa ešte nerozhodol

Trojica vládnych strán Smer-SD, SNS a Most-Híd sa včera vyjadrila, že zatiaľ nemá jasno v tom, či v utorok zahlasuje za program mimoriadnej schôdze iniciovanej opozíciou a umožní tak rokovanie o odvolaní Andreja Danka z postu predsedu NR SR. Všetky tri kluby sa o tejto veci poradia v utorok pred samotným rokovaním. Na otázku, či poslanci poslaneckých klubov Most-Híd a Smer-SD zahlasujú za program schôdze, hovorkyňa koaličnej strany Most-Híd Klára Debnár uviedla, že „zatiaľ nevideli relevantné dôkazy, na základe ktorých by túto iniciatívu mali podporiť“. Predstavitelia poslaneckého klubu strany Most sa stretnú pred ohláseným termínom mimoriadnej schôdze.


Koalícia ešte nevie, či vôbec umožní schôdzu na odvolávanie Andreja Danka


„Na rokovanie prídeme a predtým sa poradíme medzi klubmi, či je tá schôdza zmysluplná. Ja som si pozrel tie dôvody, ktoré opozícia udáva. Prvý je výhrada voči tomu, že Danko nakladá so svojou rigoróznou prácou tak, ako to uzná za vhodné, čo je jeho občianske právo. Druhý dôvod je voči jeho postupu pri schvaľovaní bezpečnostných dokumentov v NR SR. To je predsa záležitosť koalície a grémia, na predkladaných materiáloch musí byť zhoda. A ak nie je, tak je povinnosť predsedu NR SR predložiť len tie body, na ktorých zhoda je,“ povedal prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Vládne strany sa stále
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zároveň, pri oboch výčitkách, ktoré opozícia Dankovi adresuje, mu chýba legitimita. „Konaním predsedu NR SR, ak rozhoduje o svojich veciach a v súlade so zákonom, pri všetkej úcte, týmto odôvodňovať odvolanie z funkcie, je nepatričné,“ dodal. Zmysel v takejto schôdzi nevidí ani predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák. „Pred schôdzou budeme mať klub, zaujmeme stanovisko,“ avizoval.

Na začiatku takejto schôdze sa musí schváliť program, pri vyslovovaní nedôvery premiérovi či členom vlády to neplatí. Minulý rok chcela opozícia Danka odvolávať pre kauzu údajného otvárania listov. Ich snaha vtedy stroskotala práve pri schvaľovaní programu, za ktorý zahlasovalo len 54 poslancov zo 131 prítomných. Kladne hlasovali prítomní poslanci SaS, OĽaNO, Sme rodina, ĽSNS a väčšina nezaradených zákonodarcov. Proti boli kluby Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd.

Tlačovka opozície:

Viac o téme: OdvolávanieAndrej DankoNárodná rada SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu