Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SaS má v striedaní času jasno: Radšej dlhé letné večery

(Zdroj: Getty Images, TASR/Erika Ďurčová)

BRATISLAVA - Opozičná SaS preferuje, aby po zrušení striedania času ostal na Slovensku letný čas, ale bude záležať aj od zvoleného časového pásma okolitých krajín. Uviedol to líder strany Richard Sulík s odkazom na celoeurópsky prieskum verejnej mienky, podľa ktorého sa pre zachovanie letného času vyslovilo 56 percent respondentov.

"SaS víta otvorenie otázky povinného striedania času a návrh Európskej komisie na vrátenie tohto rozhodnutia do rúk členským štátom považuje za pozitívny krok zo strany Komisie, ktorá týmto rozhodnutím vypočula hlas verejnosti. Avšak rozhodnutie o tom, ktorý čas si ponecháme, nepatrí do právomocí EÚ. Po odhlasovaní príslušnej smernice na európskej úrovni sa iba zruší striedanie času, ale rozhodnutie o celoročnom časovom pásme ostáva v rukách Slovenskej republiky," upozorňujú liberáli s tým, že Slovensko by malo sledovať postoj okolitých krajín V4, Rakúska či Nemecka, ale aj vypočuť pripomienky občanov.

Návrh Komisie teraz poputuje na pripomienkovanie a schválenie Európskemu parlamentu a Rade, pričom celý proces schvaľovania môže trvať niekoľko mesiacov. Sulík sa stal v Európskom parlamente tieňovým spravodajcom tohto návrhu vo vedľajšom výbore a bude tak súčasťou rokovaní o harmonograme a detailoch zrušenia striedania času.

Posledná povinná zmena na letný čas by mala prebehnúť v nedeľu 31. marca 2019. Po tomto dátume by členské štáty, ktoré by chceli trvalo zaviesť zimný čas, mohli vykonať poslednú sezónnu zmenu času v nedeľu 27. októbra 2019. Po tomto dátume by už sezónna zmena času viac nebola možná. Tento harmonogram je podmienený tým, že Európsky parlament a Rada prijmú návrh Komisie najneskôr do marca 2019.

Viac o téme: ČasOpozíciaSaSStreidanie času
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu