Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalší kybernetický útok na Irán: Predstavitelia krajiny z neho opäť vinia Izrael

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Predstavitelia Iránu v pondelok oznámili, že tamojšia komunikačná infraštruktúra bola terčom kybernetického útoku pripisovaného Izraelu.

O údajnom izraelskom útoku informovali na Twitteri iránsky minister informačných a komunikačných technológií Mohammad-Džavád Ázerí Džahromí, ako i jeho námestník Hámid Fattáhí, pričom nespomenuli ďalšie podrobnosti, uviedla tlačová agentúra AP. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí sa odmietlo k tejto záležitosti vyjadriť. Teherán obvinil Izrael z tzv. kyberútoku v ten istý deň, ako vstúpil do platnosti súbor amerických sankcií, opätovne uvalených na Irán niekoľko mesiacov po jednostrannom odstúpení Washingtonu od multilaterálnej dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu z roku 2015.

Irán už v minulosti zasiahol počítačový vírus Stuxnet, ktorý v roku 2011 ochromil tisíce odstrediviek využívaných v spornom jadrovom programe Iránu. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že Stuxnet je americkým a izraelským výtvorom, hoci sa ani jedna z týchto krajín nepriznala, že by bol stála za vtedajším útokom, upozornila AP. Iránsky generál Gholám-Rezá Džalálí, veliteľ armádneho útvaru pre boj proti sabotáži, minulý týždeň uviedol, že mobilný telefón prezidenta Hasana Rúháního bol nedávno odpočúvaný.

Viac o téme: Obvinenie IránIzraelKybernetický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu