Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Kažimír sa chváli rozpočtom: Kto si polepší najviac? Historický rok pre toto ministerstvo

Andrea Kalavská, Peter Kažimír a Peter Gajdoš Zobraziť galériu (2)
Andrea Kalavská, Peter Kažimír a Peter Gajdoš (Zdroj: TASR / Pavel Neubauer, Martin Baumann)

BRATISLAVA - Milióny pre rezort dopravy a životné prostredie, o nič ale vraj ani napriek zníženiu prostriedkov v rozpočte nepríde ani zdravotníctvo či doprava. Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok a rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky, ktoré pripravilo ministerstvo financií, putujú do parlamentu.

Môže ísť o posledný rozpočet, ktorý navrhol rezort pod vedením ministra financií Petr Kažimíra (Smer-SD). Ako pred týždňom potvrdil premiér Peter Pellegrini, Kažimír by v prípade uvoľnenia stoličky šéfa NBS o ňu totiž mal záujem.

Najviac si podľa tohto návrhu budúci rok polepší obrana (o 580 miliónov eur) a životné prostredie (o 347 miliónov eur). Podľa zverejnených údajov si v plánovaných výdavkoch by o najviac mali prísť rezort dopravy (o 23 miliónov eur) a zdravotníctva (o 221 miliónov eur), je tam však niekoľko ale.

 

 

Historický rok pre zdravotníctvo

Ako informovalo ministerstvo dopravy, s ministerstvom financií vyrokovalo mimo rozpočtových tabuliek finančnú rezervu vo výške 150 mil. eur a zároveň očakáva navýšenie rozpočtu o 200 mil. eur v rámci realokácie eurofondov. 

Bude tak vraj mať v budúcom roku viac peňazí na cesty a železnice, ako vyplýva z vládou schváleného návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2019 - 2021.

Podľa Kažimíra však má byť v zdravotníctve na budúci rok historicky najviac peňazí. Celkové príjmy sa predpokladajú vo výške 5,04 miliardy eur s medziročným rastom 243,8 miliónov eur, hoci samotné výdavky pre rezort sú plánované iba na niečo viac ako 1 miliardu eur.

Vyrovnaný rozpočet už čoskoro?

Slovensko by sa podľa vlády už v budúcom roku malo priblížiť vyrovnanému rozpočtu a o ďalšie dva roky by už mal byť rozpočet verejnej správy v miernom pluse.

Návrh totiž počíta s budúcoročným deficitom verejných financií na úrovni 0,1 % hrubého domáceho produktu (HDP), s vyrovnaným hospodárením v roku 2020 a s prebytkom 0,2 % HDP v roku 2021.

„Sme v cieli, máme na dosah udržateľné vyrovnané hospodárenie," poznamenal po skončení rokovania vlády Kažimír.

Väčšie platy pre učiteľov a úradníkov

Rozpočet počíta aj s rastom miezd vo verejnej správe, nárastom platov pedagogických zamestnancov, navýšené prostriedky sú aj v oblasti vzdelávania. Návrh počíta aj so zakotvením povinnosti platenia osobitného odvodu obchodnými reťazcami.

Samotný štátny rozpočet na budúci rok, ktorý bude parlament schvaľovať vo forme zákona, počíta s celkovými príjmami na úrovni 15,498 miliardy eur a celkovými výdavkami na úrovni 17,636 miliardy eur. Schodok štátneho rozpočtu na rok 2019 je teda na úrovni 2,138 mld. eur.

Viac o téme: Peter KažimírMinisterstvo financiíŠtátny rozpočet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu