Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mimoparlamentné KDH a Spolu reagujú na návrh rozpočtu: Je to kritické

Vedúca osobnosť strany Spolu Miroslav Beblavý.
Vedúca osobnosť strany Spolu Miroslav Beblavý. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Návrh štátneho rozpočtu je prejavom nezodpovednosti súčasnej vlády. Skonštatoval to europoslanec Ivan Štefanec (KDH) s tým, že rozpočet by mal viac myslieť na školstvo, rozvoj infraštruktúry či podporu bývania. Kriticky vníma rozpočet aj strana Spolu – občianska demokracia, podľa ktorej je návrh opäť postavený na zvyšovaní daní a odvodov.

Vláda podľa Štefanca stále posúva vyrovnaný rozpočet. Pod kontrolou podľa neho nie je rast výdavkov ani počet zamestnancov vo verejnej sfére. Ako nezmysel označil dodatočnú odvodovú daň reťazcov. "Je to opäť niečo, čo len zhorší životnú úroveň ľudí," podotkol. Zdôraznil, že táto daň zaťaží obchodníkov, ale aj občanov, pretože sa to podľa neho pretaví do cien. Navyše, ako dodal, neprispeje k tomu, aby bolo na pultoch predajní viac slovenských výrobkov.

Líder strany Spolu Miroslav Beblavý považuje za najväčší problém to, že príjmy rozpočtu od pracujúcich majú vzrásť o 6,3 % bez toho, aby im štát poskytoval lepšie služby. Zdanenie spotreby má pritom podľa neho narásť len o 4,25 % a zdanenie firiem má klesnúť. "Od nástupu do funkcie zvýšil minister (Peter – pozn. TASR) Kažimír daňovo-odvodové zaťaženie pracujúcich o 6 miliárd eur na 15,2 miliardy, teda spolu o 68 %. Na porovnanie – zdanenie firiem vzrástlo o 10 percentuálnych bodov menej a zdanenie spotreby dokonca o 24 percentuálnych bodov menej," priblížil Beblavý s tým, že bude presadzovať úľavu pre pracujúcich. "O konkrétnej forme budeme rokovať s ostatnými stranami," dodal.

Rozpočet podľa Štefanca zároveň nemyslí dostatočne na podporu bývania, školstvo a klesá takisto objem peňazí, ktoré idú do infraštruktúry. Dodal, že na druhej strane stúpajú rezervy, čím si podľa neho vláda vytvára "vatu" do predvolebného roka. "Tento štátny rozpočet teda naozaj je len a len ďalším prejavom nezodpovednosti súčasnej vládnej garnitúry," poznamenal Štefanec. Podľa KDH by malo byť v rozpočte viac investícií v oblasti budovania infraštruktúry, školstva, zdravotníctva, vedy a výskumu.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) zdôraznil, že nikdy nehovoril, že všetky peniaze sa vynakladajú efektívne. "Vždy sa nájdu problémy a je to môj rezort, ktorý na náš návrh presadil do programového vyhlásenia vlády vznik Útvaru hodnoty za peniaze, dal dohromady ľudí, ktorí pôsobia nezávisle," poznamenal Kažimír po stredajšom rokovaní vlády.

Návrh štátneho rozpočtu počíta s poklesom dlhu aj deficitu v budúcich rokoch. V roku 2019 má deficit verejných financií prvýkrát klesnúť na úroveň 0,10 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalšom roku má byť hospodárenie štátu vyrovnané.

Viac o téme: NávrhRozpočetKritikaKDHSpolu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu