Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rezort obrany rokuje o splátkovom kalendári pri nákupe nových stíhačiek

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: at)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany SR v súčasnosti rokuje s americkým dodávateľom supersonických stíhačiek F-16 Block 70/72 o splátkovom kalendári. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

O nákupe za takmer 1,6 miliardy eur rozhodla vláda SR ešte v priebehu júla tohto roka s tým, že stroje budú dodané na prelome rokov 2022 a 2023. Slovenská republika v súčasnosti využíva na monitorovanie vzdušného priestoru ruské stroje Mig-29. Ministerstvo obrany ročne platí desiatky miliónov eur za prevádzku Migov, v rámci plnenia abonentnej zmluvy so spoločnosťou RSK-Mig.

Tá navyše vyprší koncom kalendárneho roka 2019, v prípade využitia opcie sa môže predĺžiť o jeden rok. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) má preto v tejto súvislosti kabinetu Petra Pellegriniho (Smer-SD) predložiť návrh riešenia ochrany vzdušného priestoru do dodávky prvých amerických lietadiel.

"V súčasnosti prebiehajú rokovania s americkou stranou ohľadne splátkového kalendára," uviedla pre agentúru Capáková. Nové stroje F-16 by mali byť dodané na prelome rokov 2022 až 2023. V sume ja započítaný výcvik pilotov, lietadlá, infraštruktúra či záručné opravy počas dvoch rokov. Ministerstvo obrany SR zvažovalo vo finálnej časti okrem amerických strojov aj švédske Jas-39 Gripen. V prospech F-16 rozhodli väčšie operačné možnosti.

Viac o téme: Ministerstvo obranyStíhačkyF-16
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu