Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kiska otvorene, detaily jeho politickej budúcnosti: Chcem získať moc a vybrať dobrého ministra

Andrej Kiska Zobraziť galériu (4)
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Politická budúcnosť súčasného slovenského prezidenta Andreja Kisku je stále neistá. Kandidovať na prezidenta nebude, no v politike chce ostať. Počas svojej návštevy Spojených štátov amerických však prezradil, že chce získať výkonnú moc a mať právo vybrať si dobrého ministra.

Andrej Kiska absolvoval v týchto sňoch cestu po USA. Medzi inými navštívil aj školu v Chicagu Booth School of Business. Z publika zaznela otázka prečo nekandiduje na prezidenta a čo bude s jeho politickou kariérou ďalej. Kiska priznal, že by chcel byť súčasťou vlády. 

Chcem získať výkonnú moc a vybrať dobrého ministra

„Nebudem znova kandidovať, napriek tomu, že som podľa prieskumov najpopulárnejší politik v krajine. Chcem ale ostať v politike aktívny a získať výkonnú moc, dostať sa hlbšie do parlamentnej politiky a mať právo vybrať dobrého ministra,“ uviedol na adresu svojej politickej budúcnosti. Informovala o tom slovenská verzia časopisu Forbes.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Richard Drew)

Čo sa Kiskovej politickej budúcnosti týka, zatiaľ nie je známe, akú formu si zvolí. Skloňujú sa dve možnosti - buď založí vlastnú stranu, alebo sa spojí s inou. Najčastejšie sa hovorí o spojení s Progresívnym Slovenskom či stranou Miroslava Beblavého SPOLU - občianska demokracia. S oboma stranami prezident rokuje.

Kiska aktívne rokuje s progresívcami

So stranou PS rokovania pred pár týždňami stagnovali. Dnes je to už inak. „Áno je pravda, že sa stretávame s pánom prezidentom Kiskom a jeho tímom. Avšak zatiaľ nechceme viac informovať o detailoch,“ povedal pre Topky hovorca Progresívneho Slovensko Ľubomír Ondrejkovič s tým, že zatiaľ však konkrétne výsledky známe nie sú. Je pravdepodobné, že oficiálne výsledky sa dozviedeme po komunálnych voľbách.

Aj strana SPOLU pred pár týždňami s Kiskom rokovala. No momentálne aktívne žiadne stretnutia neprebiehajú. 

Líder Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko (vľavo) a líder SPOLU Miroslav Beblavý
Zobraziť galériu (4)
Líder Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko (vľavo) a líder SPOLU Miroslav Beblavý  (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský, Branislav Bibel)

Podľa niekoľkých prieskumov je Kiska najobľúbenejším a najdôveryhodnejším politikom a má vysoký volebný potenciál. Ešte minulý rok v apríli nemal ambície zakladať politickú stranu. No keďže sa zmenili okolnosti, Kiska sa rozhodol prehodnotiť svoje vyjadrenia. Jeho pôvodné vyjadrenie zmenila vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Nasledovala séria protestov a pád vlády na čele s Robertom Ficom. Kiska je však už niekoľko mesiacov vo svojich vyjadreniach zdržanlivý a svoje definitívne rozhodnutie chce oznámiť koncom roka, najskôr po komunálnych voľbách, ktoré sa konajú 10: novembra. 

Viac o téme: Miroslav BeblavýAndrej KiskaProgresívne SlovenskoSPOLU - občianska demokracia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu