Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalšie snahy o diskreditáciu budem riešiť v trestnoprávnej rovine, varuje Andrej Danko

Andrej Danko Zobraziť galériu (3)
Andrej Danko (Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

BRATISLAVA – Želaná senzácia sa nekonala a tak je tu záujem sa akýmikoľvek prostriedkami dostať k mojej rigoróznej práci s jediným cieľom – manipulácie s ňou. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko v súvislosti s medializovaným prípadom spochybňovania jeho právnického vzdelania a titulu.

Danko zopakoval, že jeho rigorózna práca nie je utajená a majú k nej prístup oprávnené osoby. „Práca vznikla pred takmer 20 rokmi a preto musí byť aj posudzovaná v zmysle vtedajšej platnej legislatívy," upozornil.

Hoci ako povedal, má dostatok dôkazov o nadobudnutom vzdelaní, obáva sa ďalších pokusov o diskreditáciu svojej osoby. „Chcem verejne vyhlásiť, že už budem postupovať v trestnoprávnej rovine," povedal.

Danko tiež poďakoval polícii a prokuratúre za posun v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. „Verím, že sa im podarilo dolapiť skutočných páchateľov a že bude objasnený aj motív a objednávatelia vraždy," uviedol.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

V kontexte posunu vo vyšetrovní, ktorý označil za obrovský, takisto apeloval na slušnosť, korektnosť a zachovanie zdravého rozumu v spoločnosti. Konkrétne svoj apel vyslal aj k účastníkom a rečníkom na piatkovej demonštrácii, ktorá sa má odohrávať v blízkosti parlamentu.

Danko by mal svoju záverečnú prácu zverejniť, tvrdia študenti

Danko by mal byť podľa stanoviska Študentskej rady vysokých škôl ako druhý najvyšší ústavný činiteľ SR príkladom pre spoločnosť, aj v rámci obhajoby svojho vzdelania. Informovala o tom študenstká rada prostredníctvom oficiálneho stanoviska, v ktorom sa okrem iného uvádza, že rada nechce znevažovať vzdelanie Andreja Danka, ale mal by svoje získané tituly patrične vysvetliť.

Podľa študentov pochybnosti a medializované informácie vzbudzujú podozrenia a vrhajú zlé svetlo na vysokoškolské štúdium ako také. Študentská rada tiež pripomína, že na Slovensku existujú vysokoškolské pracoviská, ktoré stále udeľujú pochybné akademické tituly.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

"Študentská rada vysokých škôl už v roku 2013 upozornila na existenciu vysokoškolských pracovísk na Slovensku, ktoré udelili alebo ešte stále udeľujú akademické tituly, nad získaním ktorých visí tieň pochybnosti. V prípade pochybností okolo získania titulu vrcholnými politikmi nielenže škodíme akademickej kultúre, ale aj kvalitným a špičkovým pracoviskám pôsobiacim na Slovensku. Spoločnou snahou rezortu školstva a akademickej sféry má byť postupný návrat strácajúcej sa dôvery spoločnosti vo vysoké školstvo. Vyjadrenia predsedu parlamentu a jeho žiadosť o utajenie práce môžu vo verejnosti právom vzbudzovať pochybnosti či podozrenia. Nechceme, ani nám neprináleží hodnotiť získaný titul predsedu parlamentu. Myslíme si však, že druhý najvyšší ústavný činiteľ v štáte by mal byť príkladom pre spoločnosť, a očakávame jeho úprimnú snahu vyvrátiť podozrenia a neprehlbovať tak nedôveru vo vzdelávacie inštitúcie," uvádza sa v stanovisku.

Podľa študentov je dôležité, aby Andrej Danko svoju záverečnú prácu zverejnil, pretože v prípade jej utajovania budú vznikať ďalšie a ďalšie pochybnosti. "V zahraničí vo vyspelých spoločnostiach sme mohli byť svedkami mnohých prípadov, kde sa vynorili pochybnosti záverečných prác vrcholných politikov. Spájala ich predovšetkým výrazná snaha akademického prostredia, verejnosti či politických elít o transparentnosť a riadne preskúmanie pochybností. Práve vedenie univerzity či jeho študenti by sa mali snažiť o vyvrátenie podozrení, ktoré môžu ohroziť nielen meno univerzity, ale aj povesť vysokoškolského vzdelávania na Slovensku. Očakávame od vrcholných politických predstaviteľov, že budú príkladom pre spoločnosť. Preto si myslíme, že je nevyhnutné, aby predseda parlamentu svoju prácu zverejnil a ak ju bude aj naďalej utajovať, aby neodkladne a dôveryhodne vysvetlil dôvody takéhoto konania," doplnili študenti.

Viac o téme: TitulVzdelanieAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu