Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Spoločné rokovanie oboch vlád v Košiciach: Babiš ocenil vzájomné vzťahy

Andrej Babiš a Peter Pellegrini Zobraziť galériu (15)
Andrej Babiš a Peter Pellegrini (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Dobrú spoluprácu a vzťahy medzi Slovenskou a Českou republikou, a to aj v rámci Vyšehradskej štvorky a Európskej únie (EÚ) ocenil v Košiciach na spoločnom rokovaní vlád oboch krajín český premiér Andrej Babiš. V súvislosti s problémami, ktorým Európa čelí, zdôraznil potrebu jednoty bez rozdeľovania sa na východ a západ.

"My určite máme spoločné názory a máme záujem, aby európsky projekt fungoval. Vďaka tomu máme mier, ale musíme sa vrátiť k tým štyrom pôvodným slobodám - voľný pohyb osôb, tovaru, kapitálu, služieb. Nie je možné, aby naši prepravcovia boli limitovaní alebo naše firmy, ktoré pracujú v zahraničí, mali iné podmienky ako lokálne firmy," povedal Babiš v úvodnom príhovore.

Spoločné vládne rokovanie v Košiciach sa týka aj stredajšej a štvrtkovej (19.-20.9.) neformálnej vrcholnej schôdzky EÚ v Salzburgu, ktorej témou bude okrem iného migračná politika. "Musíme jasne hovoriť naše názory na európsky rozpočet, ktorý mne osobne sa vôbec nepáči, alebo na Frontex (agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž), ktorý podľa môjho názoru nepotrebujeme," skonštatoval.

FOTO Spoločné rokovanie oboch
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Spoluprácu Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska v rámci V4 označil Babiš za perfektnú. "Všetci štyria premiéri vystupujeme ako jeden blok, ktorý zastupuje 65 miliónov ľudí, a aj keď sme, povedzme menšie štáty, to neznamená, že nemáme jasné návrhy a myšlienky," povedal český premiér.

Pripomenul ďalej, že v Košiciach ide v poradí už o šieste stretnutie oboch vlád, tento rok aj v súvislosti s významnými výročiami slovensko-českej vzájomnosti. Ja podľa neho dôležité, že táto tradícia pokračuje, rovnako ako aj spoločné oslavy 100. výročia založenia Československa. "Tešíme sa, že pán premiér (Peter Pellegrini) príde do Prahy 27. októbra a my zase sa tešíme, že prídeme do Tatier 30. októbra," dodal. Aj keď sa spoločný štát rozdelil, majú obe krajiny podľa Babiša k sebe najbližšie, o čom svedčia aj vzájomné ekonomické a politické vzťahy a spolupráca.

FOTO Spoločné rokovanie oboch
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Spolupráca proti proti daňovým podvodom

Automatická výmena informácií, prehĺbenie spolupráce v oblasti daní, viacročný finančný rámec či spoločné kroky v oblasti medzinárodného zdaňovania. To sú okruhy tém, o ktorých v pondelok v Košiciach hovoril minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) s českou ministerkou financií Alenou Schillerovou.

Hlavnou témou oboch rezortov je dlhodobo boj proti daňovým únikom v oblasti dane z pridanej hodnoty (DPH). "Keď sme v Českej republike pripravovali opatrenia boja proti daňovým únikom, bola pre nás slovenská, skoro dvadsaťročná skúsenosť s evidovaním hotovostných platieb zdrojom cenných skúseností pri zavedení elektronickej evidencii tržieb. Slovensko zase v súčasnej dobe plánuje pre svoj vlastný systém využiť niektoré prvky nášho online modelu," skonštatovala po skončení stretnutia Schillerová.

Ministri diskutovali o možnosti podpísania dohody o automatickej výmene informácií v oblasti DPH, ktorá by zefektívnila vzájomnú spoluprácu pri odhaľovaní daňových podvodov. Dohoda by znamenala včasnú, presnú a podrobnú výmenu informácií, ktorá zabezpečí relevantné vyhodnocovanie rizikových obchodných transakcií oboma krajinami. "Dohodli sme sa, že zmluvu podpíšeme čo najskôr a verím, že aj vďaka nej sa nám v oboch krajinách podarí eliminovať podvody v tejto oblasti a zlepšiť tak výber DPH. Tým, že si budeme vymieňať viac údajov, bude možné lepšie analyzovať správanie jednotlivých subjektov a včas zakročiť," doplnil Kažimír.

Ambíciou oboch ministrov je aj spolupráca v oblasti priamych daní. Využitie spoločných kontrol by mohlo priniesť lepšiu identifikáciu daňových štruktúr nadnárodných spoločností, ktoré obvykle majú rovnaké, alebo podobné nastavenie v jednotlivých štátoch. Doteraz ani Česko, ani Slovensko nemajú skúsenosti so spoločnými kontrolami v oblasti priamych daní, smernica EÚ však takúto spoluprácu umožňuje vrátane aktívnej prítomnosti daňových kontrolórov v inom štáte. Téma spoločných kontrol transferového oceňovania je aj agendou slovenského predsedníctva vo V4.

FOTO Spoločné rokovanie oboch
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Počas rokovania bola otvorená aj téma zdaňovania digitálnych platforiem, ako sú Uber, či AirB&B. Ministri sa dohodli na zintenzívnení spolupráce, potenciálne aj medzi krajinami V4 v oblasti spontánnej výmeny informácií o platformách pôsobiacich na území týchto štátov, predovšetkým informácie zo strany operátorov digitálnych platforiem o osobách, ktorým vyplatili finančné prostriedky za sprostredkovanie služby.

Okrajovo diskutovali aj o návrhu EK pre viacročný finančný rámec na roky 2021 až 2027. Slovensko podľa MF SR podporuje ambiciózny rozpočet po roku 2020, ktorý umožní zachovať silné tradičné politiky a zároveň zabezpečí dostatok zdrojov na financovanie nových výziev.

Pre Česko aj Slovensko je zásadné, aby sa okrem udržania rozpočtovo silných politík vyjednali tiež výhodné podmienky pre ich implementáciu, a to vrátane väčšej právomoci členských štátov rozhodovať o zameraní prostriedkov na svoje priority.

Viac o téme: KošiceAndrej BabišPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu