Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Štát bude i ďalej umelo vytvárať z detí dlžníkov, upozorňuje ombudsmanka Patakyová

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová Zobraziť galériu (2)
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová (Zdroj: TASR/Marko Erd)

BRATISLAVA – Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová je naďalej presvedčená, že zákon týkajúci sa poplatkov za komunálny odpad je v súvislosti s prenášaním platobnej povinnosti na deti v rozpore s Ústavou SR i Dohovorom o právach dieťaťa. Ombudsmanka to vyhlásila po rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý jej podnet vyhodnotil ako "zjavne neopodstatnený".

Patakyová pri napadnutí v súčasnosti platného zákona o miestnych poplatkoch a daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady upozornila na to, ak rodičia neuhrádzajú poplatky za odpad, nedoplatky prechádzajú na deti, ktoré sa po dosiahnutí veku dospelosti stávajú dlžníkmi. "Zákon neprimerane zaťažuje deti a ukladá im povinnosť platiť poplatok za komunálny odpad bez ohľadu na to, že vo väčšine prípadov ani nemajú možnosť túto povinnosť splniť. Zároveň úprava nijakým spôsobom nezohľadňuje najlepší záujem dieťaťa vyplývajúci z dohovoru," uviedla verejná ochrankyňa práv.

Bude ju preto zaujímať odôvodnenie rozhodnutia ÚS, už teraz však poukazuje na to, že zásadne iný právny názor v podobnej situácii vyslovil český ústavný súd, ktorý uznal, že právna úprava vedie k porušovaniu základných práv detí. Argumentoval pritom tým, že "verejná moc by nemala neplnoletým ukladať povinnosti, ktoré im skomplikujú, prípadne znemožnia uspôsobiť si život podľa vlastných predstáv". Rozhodnutie slovenského ÚS, naopak, podľa Patakyovej zachováva stav, keď deti neplatičov budú v dospelosti vystavení hrozbe dlhov a exekúcií, hoci za tento stav nemôžu a ani ho nemajú ako ovplyvniť.

Viac o téme: DetiZákonOmbudsmankaKomunálny odpadMária Patakyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu